Nå har smart-TV-en blitt enda smartere. Men klarer de dermed alt?

Kjøper du ny TV i dag vil det sannsynligvis være en smart-TV. De er nemlig blitt svært populære, og veldig vanlige i sortimentet til en rekke tv-produsenter.

– Om lag 40 prosent av alle tv’ene som er solgt i år er en smart-tv, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen til TV 2 hjelper deg.

Les også: Nettbrettet fra Asus kan ta rotta på Ipad

Mer effektive modeller
Lyd & Bilde Hjemmekino har vurdert smart-tv portalene til de fire største produsentene; LG, Philips, Samsung og Panasonic.
 

– Dette er nye modeller som har fått kraftigere prosessor. Det gjør dem i stand til å gjøre flere morsommere ting, de har bedre videokvalitet og de er raskere på internett, sier journalist i Lyd & Bilde Hjemmekino til TV 2 hjelper deg.

Les hele testen hos Lyd & Bilde Hjemmekino

Innhold og brukervennlighet i fokus
I vurderingen av smart-tv-portalene har Lyd & Bilde hatt særlig fokus på to ting: innhold og brukervennlighet.

– Youtube på TV, Vimeo, Viaplay, Canal Digital GO, Facebook, Twitter, Skype og Google Maps er de viktigste appene i en smart-tv.

– Med en smart-TV har du mange nye muligheter, og brukervennligheten blir veldig viktig. Viktig for brukervennligheten er hvilke muligheter du har for å styre de ulike funksjonene, deriblant med fjernkontrollene, sier Hauge.

Mindre god kontroll fra Philips
Det er stor forskjell fra leverandør til leverandør i hvor lett det er å betjene fjernkontrollen og dermed TV-en.

Et godt eksempel er når du skal surfe på internett, og hvilke muligheter du da har når du skal skrive inn en nettadresse.

Brukervennligheten er ikke på topp hos Philips. Kjøper du ikke ekstrautstyr må du bruke piltaster til å navigere musepekeren rundt, og det er tungtvint.

LG minner om Wii

LG på sin side kommer med en praktisk pekekontroll, ikke helt ulik det konseptet man bruker i Nintendo Wii. Musepekeren flytter seg på skjermen ettersom du roterer på håndleddet og peker i den retningen du vil ha musepekeren.

– LG en genial fjernkontroll. De har dog ikke fult så godt utvalg av lokale tjenester som testvinneren har, sier Audun Hage til TV 2 hjelper deg.

Les også: Test av hodetelefoner for trening

Innholdsrik testvinner

Samsung kommer på en knepen førsteplass foran LG, hovedsakelig på grunn av innholdet den har å by på.

– Samsung er produsenten som har kommet lengst med sin smartportal. Den er veldig oversiktlig, og har mange forskjellige tjenester å boltre seg i.

Samsungs portal har blant annet Skype, værmelding via app fra yr.no , spill som angrybirds, tilgang til sosiale medier som twitter og facebook og tilgang til alle videoappene som SF Anytime, Viaplay, Canal digital go og Youtube.

God opplevelse krever godt internett

En av de mest populære funksjonene hos en smart-TV-er nok video on demand, altså videotjenester og nettbaserte kanaler som lar deg streame serier eller filmer. Men skal du få best mulig utbytte av dette, bør du investere i et godt nettverk hjemme.

– Det følger selvfølgelig en del utfordringer med når du skal koble tv'n til internett. Da gjelder det å ha en god internettoppkobling som gir en rask nedlasting. Hvis ikke får du mye hakking og lasting.

Les også: Test av airplayanlegg

– Internett er best på data

Selv om smart-TV-ene kan mye, er det tidvis komplisert å navigere seg i nettleseren til flere av modellene, med mindre du også investerer i tastatur.

Innen filmer og serier derimot, står smart-TV svært høyt i kurs hos Lyd & Bilde.

– Jeg synes smart-tv fungerer best på såkalte video on demand tjenester.  Det fungerer veldig bra fordi du kan velge hva du vil se når du vil se det, og så lene deg tilbake i sofaen. Nettsurfing funker bedre på data.

Samsung

Smart Hub

Samsung var den første produsenten til å lansere begrepet smart-TV, og fortsatt er det ingen annen leverandør som kan skilte med et så bredt spekter av tjenester.

Portalen som Samsung kaller Smart Hub har det klart lekreste brukergrensesnittet i denne sammenligningen, og utvalget av apper og funksjoner er imponerende.

Her finner du spill som Angry Birds, egen værmeldings-app fra YR.no, en god internettleser og mulighet for Skype videosamtale.

Samsung er flinke til å komme med hyppige oppdateringer av tjenestene, av og til for ofte: Man må tåle nedlasting og forstyrrende servicemeldinger til tider: En bekreftelse på at TV-en for alvor har tatt skrittet over i dataverdenen.

Samsung har utstyrt sine Smart TV-er med to ulike fjernkontroller.

Den ene er den velkjente standardkontrollen. Den andre er en mer avansert variant med trykkfølsom plate og innebygd mikrofon.

Trykkplaten brukes når du skal navigere i menyer, og er spesielt kjekk når du skal navigere i nettleseren.

I tillegg til fjernkontrollene har Samsung også lansert muligheten for å betjene TV-ens funksjoner ved hjelp av tale og håndbevegelser.

Disse to funksjonene fungerer både uavhengig og i kombinasjon med hverandre.

Når man legger til at Samsung-systemet også kan styres via iPhone og iPad samt Androidtelefoner, er det nesten overveldende hvor mange kontrollmuligheter man har.

Stemmestyringen er nå oppdatert med støtte for norsk, dansk og svensk, kombinert med engelsk for noen kommandoer.

Du kan slå TV-en av og på, bytte kanal og gå direkte til forskjellige menyer kun ved hjelp av stemmen.

Det er først og fremst veldig morsomst, men programvaren er ikke moden for å erstatte den tradisjonelle fjernkontrollen helt enda.

Vi sitter litt med følelsen av at Samsung muligens har siktet litt høyt, og heller burde satset på å finne den mest effektive betjeningsmetoden av dem alle, og utvikle denne enda mer.

Samsungs Smart Hub er på mange måter i en klasse for seg. Brukervennligheten og utvalget av gode tjenester gjør at dette er den mest komplette smart-portalen på markedet akkurat nå.

Les mer om Samsung Smart Hub på Lyd & Bildes nettsider
 

LG

Smart World

LGs smart-plattform er både lekker, velutstyrt og enkel å bruke takket være den stilige fjernkontrollen.

Tidligere har ikke LG satset like sterkt på Smart-TV som sin koreanske konkurrent, men i år har de gitt portalen sin, LG Smart World, en real ansiktsløftning.

LGs 2012 modeller har blant annet fått et nytt, lekrere grafisk brukergrensesnitt hvor smart-tjenestene er integrert i hovedmenyen. På denne måten ligger de klar fra start, uten behov for å laste inn en egen smart-meny.

I tillegg til å være mer oversiktlig er også utvalget av interessante apper blitt betraktelig bedre i år.

LG har fått på plass videobutikker som Viaplay og SF Anytime, sportskanalen livesport.tv, og Red Bulls egen nett TV-kanal med mye sportsinnhold.

I tillegg har den internettradio, og kartoppslaget Google Maps som verdifulle funksjoner. Den sosiale delen tas hånd om av de obligatoriske Facebook og Twitter-appene.

LG har ennå ikke implementert stemme- eller håndbevegelseskontroll på sine modeller. I stedet har de utviklet Magic Remote, som er en pekekontroll med innebygd gyroskop, lik den man for eksempel finner på Nintendo Wii.

Kontrollen brukes til å styre en musepeker på skjermen, og det hele fungerer utmerket. Særlig nettleseren blir svært enkel å bruke med denne fjernkontrollen, da den også har innebygd skrollehjul.

Det går utrolig mye raskere å gjennomføre handlinger som ville tatt forferdelig lang tid med en vanlig fjernkontroll, slik som å taste inn nettverkspassordet eller ord i nettsøkerfelt.

I motsetning til stemmestyring og armbevegelser, opplevde vi at dette var en funksjon vi hadde bruk for i daglig bruk av TV-en.

Etter vår mening er dette den beste interaktive kontrollen som er tilgjengelig akkurat nå. Magic Motion-kontrollen er også utstyrt med mikrofon for talekommandoer, men denne var ennå ikke funksjonell på den modellen vi mottok for test (blir først tilgjengelig på en senere firmware-oppgradering).

LG Smart World dekker alle de viktigste tjenestene og har den mest effektive nettleseren, som er lett å navigere i med Magic Remote fjernkontrollen.

Les mer om LG Smart World på Lyd & Bildes nettsider

Panasonic

Smart Viera

Panasonic var sammen med Samsung en av de første som fikk en skikkelig smart-portal på plass. Under paraplyen Smart Viera tilbyr de en rekke oppdaterte tjenester.

Lyd & Bilde har tidligere kritisert Panasonic for mangel på lokale og interessante tjenester, og her har det skjedd en forbedring.

Nettvideoleie fra Viaplay og SF Anytime er eksempler på det, det samme er Skype videosamtale. I tillegg har Panasonic vært flinke til å utvikle sine egne, originale tjenester.

Med Facebook har de for eksempel gjort en egen vri hvor Facebook-applikasjonen kan legges oppå TV-bildet slik at du kan følge med på statusoppdateringene mens du ser på favorittprogrammet ditt.

Viera Connect-menyen er oppbygd i et oversiktlig rutemønster, men designmessig begynner det nå å føles litt utdatert.

Panasonic har hatt den samme menystrukturen helt siden de begynte med smart-TV, og den er litt tungvint å navigere innover og utover i rutemenyene.

Vi lurer også på hvordan man skrur av den forstyrrende ”plingelyden” hver gang man trykker en kommando med fjernkontrollen…

Den kanskje mest profilerte funksjonen på årets Panasonic-TV-er er muligheten til å dele innhold mellom TV og mobil/nettbrett, og vice versa. Denne funksjonen kan man for eksempel bruke til å vise bilder fra mobilen rett på TV-skjermen, eller gå motsatt vei, og vise TV-programmer direkte på mobilens skjerm.

Det eneste som kreves er at du laster ned Panasonics egen remote-applikasjon.

Panasonic Viera Connect er en rask nettportal med bra utvalg av innhold, men det grafiske brukergrensesnittet føles litt utdatert. 

Les mer om Panasonic Smart Viera på Lyd & Bildes nettsider

Philips

Smart TV

Philips står bak samarbeidet Smart TV Alliance hvor også LG, Sharp og Toshiba er med.

Målet er å få en raskere utvikling innen smart-markedet. Gjennom å samle flere TV-produsenter slik at nedslagsfeltet blir større, håper de å gjøre det mer attraktivt for app-utviklerne å støtte plattformen deres. Men siden samarbeidet ennå er ungt, er tilgangen på apper fortsatt ganske begrenset.

Hittil er det kun Youtube on TV og Facebook som er tilstede av viktige tjenester. Videotjenesten Viaplay er på vei.

Utover dette begrenser utvalget seg til eldre tjenester som Nettavisen og Filmweb hvor det grafiske brukergrensesnittet er litt haltende. Philips lover imidlertid at dette raskt vil bedre seg i løpet av året.

På den positive siden virker Philips å ha den tekniske plattformen i orden. Applikasjonene lastes lynraskt og Youtube-videoene ruller sømløst, med flott bildekvalitet.

Philips har et oversiktlig og nøkternt menysystem, som ikke bugner over av funksjoner slik vi finner hos koreanerne.

Her er det ingen fiffig stemme- eller bevegelseskontroll å leke seg med.

Betjeningen skjer først og fremst med den medfølgende fjernkontrollen, som ser ganske ordinær ut – helt til den snus og man ser at den også har eget minitastatur!

Det gjør det mye enklere å gjennomføre skriveoperasjoner, og alt fra å taste inn nettverkspassord til webadresser går lekende lett. Den er helt klart å foretrekke foran ”mobiltastemetoden”.

Både Smart Alliance-samarbeidet og modellseriene er ennå unge, og Philips har ennå litt igjen før de kan måle seg med Samsung og LG i utvalget apper. Den tekniske ytelsen lover imidlertid bra for fremtiden.

Les mer om Philips Smart TV på Lyd & Bildes nettsider