Denne drillen er best i test

Dyreste drill er ikke testvinner.

Nordmenn er verdensmestere i oppussing, og i de fleste hjem finnes det en drill.

Magasinet Gjør Det Selv har testet 14,4 volts bor- og skrumaskiner, også kalt driller.

– Det er nok det mest vanlige verktøyet i hus og hjem rundt omkring, sier redaktør i Gjør Det Selv Geir Nøsterud til TV 2 hjelper deg.

– 14,4 Volt er vel den størrelsen som er mest allround. Den er kraftig nok til og borre store ålreite hull, og den har krefter nok til å skru mange skruer, for eksempel i et terrassegulv når du skal lage terrasse.

Les hele testen her

Les også: Stor test av gressklippere

Styrken er det viktigste.

Gjør Det Selv har sett på flere kriterier når de har testet driller i prisklassen kr 699 til kr 1699. Drillens styrke er vektet med hele 40 prosent.

– Det aller viktigste er styrken. Maskinene skal ha nok styrke til at du kan skru i de skruene du vil, og borre de hulla du vil.

– Vi har testa det ved og borre så store hull som mulig, og skru så mange skruer som mulig, inn i en bjelke.

Les også: Kun tre av åtte bilbatterier får godkjent.

Best styrke hos Bosch

Boringen og skruingen viste store forskjeller mellom de testede modellene, og Bosch skilte seg klart ut.

– Det er den eneste her som skrur skruen helt i bunn, de andre må vi dra i gang flere ganger, sier Nøsterud til TV 2 hjelper deg.

Maskinen til Bosch får også pluss for å være liten og smidig, samt et godt grep. Den er heller ikke testens dyreste, noe som viser at dyrest ikke nødvendigvis er best.

Klønete lys hos Black & Decker

Alle maskinene kommer med lys som skal gjøre det lettere å se punktet du skal skru eller bore i. På de fleste maskinene sitter dette montert nede på skaftet eller batteriet, men Black & Decker har plassert lyset øverst på skaftet.

– Plasseringen av lyset her er veldig klønete, for du får skygger i arbeidsfeltet ditt. I tillegg er maskinen ganske tung, og det trekker ned poengmessig. 

Les også: Bileksperten har mer tro på sprittusj enn ripepenn

Andre kriterier i testen

Gjør Det Selv har også vurdert punkter som funksjon og betjening, og sett nærmere på hvor lett batteriet er å løsne, om startknappen og retningsstyringen er praktisk plassert, og hvordan momentjusteringen fungerer.

– Den kommer i mange trinn, og det som er viktig er at det er forskjell på trinnene. Har du den på et lavt moment så skal den være lett å holde igjen, har du den på et høyt moment skal du
kunne holde den igjen med håndkraft, men du skal kjenne at den er betydelig sterkere, sier Nøsterud.

Siden man ofte jobber med en drill i utfordrende posisjoner er også ergonomien vurdert.

– Godt grep er viktig om hendene blir svette. Skal du skru over hodet på deg selv er det kanskje den tyngste arbeidsstillingen du kan ha, da er vekta betydelig, sier Nøsterud. 

Bosch

PSR 14,4 LI-2

Best i test

Kr. 1 348,-

Bosch er fortjent testvinner, mye på grunn av overlegen styrke. Dette er testens eneste drill som skrur skruene helt ned uten å måtte startes flere ganger.

På laveste kraft starter maskinen mykt, og er i full fart i løpet av noen sekunder. På høyeste kraft fortsetter den uten å gi opp. Veldig utholdende, med et godt 1,5 Ah batteri.

Momentjustering og hastighet justeres på en skyveknapp, i stedet for på en tradisjonell
krans. Annerledes, men smart.

Arbeidslyset er godt plassert på batteriet, og gir god skyggefri arbeidssituasjon.
Momentinnstillingen fungerer godt, og skyveknappen justerer
kreftene som den skal. Klarer alle skruoppgaver perfekt.

Batteriet skal trekkes bakover for å løsnes, og det går litt tregt. Til gjengjeld kan du sette hele maskinen
til lading uten å ta av batteriet.

Maskinen er mer «søt» å se på enn den er tøff, men selv om den er liten og smidig, har den bra med krefter.

Skil

Masters 2244

Kr. 1 599,-

Skil er i familie med testvinneren Bosch, felles for de begge er slank «kropp», samme batteriutforming og samme lader.

Men utholdendheten er en annen. For selv om batteriet ligner det som Bosch har, så kunne det bare kjøre halvparten så lenge under testen. Batteriet gikk overraskende fort tomt, drillen får pluss for at det følger med to batterier.

Skil Masters er velegnet til mindre bore- og skruoppgaver, men på grunn av batteriene er den ikke det beste valget hvis du skal arbeide med maskinen i lenger tid om gangen.

Batteriet sitter litt stramt, og kan være vanskelig å løsne, men maskinen kan også lades med batteriet sittende i.

Maskinen er lett, svært smidig størrelsesmessig, og har et godt grep til mindre hender. Den har et mykt belegg, både på grepet og rundt momentjusteringen.

Black & Decker

HP146F4LBK

Kr. 1 699,-

Denne maskinen skal med sin 13 mm borchuck kunne klare litt mer enn de øvrige. Den klarer da også trebor opp til 38 mm, og er robust og ganske utholdende.

Momentinnstillingen fungerer godt, og det er tydelig forskjell på de to girene.

Arbeidslyset sitter under chucken, og det gir upraktiske skygger i arbeidsfeltet. Lyset burde sitte over batteriet, slik det gjør på mange av de andre maskinene i testen.

Batteriet er litt tregt å løsne, og må skyves bakover, ikke ned, og det er bra. Derned risikerer du ikke å få det i hodet hvis det skulle løsne.

Maskinen har godt grep, men er en tung maskin i forhold til de øvrige. Den er dog solid, og det koster vektmessig.  A

rbeider du lenge med Black & Decker HP146F4LBK kan vekten merkes i håndledd og skuldre, noe som reduserer poengbedømmelsen.

Einhell

RT-CD 14,4/1 LI

Kr. 1 395,-

Gjør Det Selv mener Einhell er et merke i fremgang, og det kan muligens skyldes kombinasjonen
fornuftig kvalitet og forholdsvis lave priser.

I hvert fall fungerer denne maskinen greit, med utholdenhet på linje med testens beste. Styrken følger godt med, og kvalitetsinntrykket er godt uten å være prangende.

Maskinen får pluss for velplassert arbeidslys og batteriindikator som holder kontroll på hvor mye strøm det er igjen på batteriet.

Einhell RT har to gir med tydelig forskjell i hastigheten og trinnløst avtrekk, samt lang ladetid.

Batteriet kan løsnes med én hånd, og maskinen er forholdsvis omfangsrik, men det virker ikke begrensende.

Knappene er velplassert, og momentinnstillingen er god.

Maskinens grep ligger godt i hånden, alle knapper er enkle å nå og betjene, uansett om du har på hansker eller arbeider med bare hender – dette gjelder også momentinnstillingen.

Cotech

40-7974

Kr. 699,-

Cotech leverer en velfungerende maskin som kan det den skal kunne, men heller ikke mer. Kvalitetsmessig ligger den midt i feltet, noe bak de beste i testen. 

Designet er noe «plastikkaktig», også når det gjelder knapper og brytere.

Lyset er velplassert og lager nesten ingen skygger. Utmerket momentinnstilling, men full kraft oppnås nesten allerede ved trinn 15 av 19.

Momentinnstillingen er dog vanskelig å vri rundt, hvilket gjør at du må bruke krefter, og det føles ikke behagelig.

Batteriet er lett å løsne med én hånd, men knapper og innstillinger er generelt meget trege. Den relativt lave vekten gir mindre belastning av håndledd og skuldre ved lang tids bruk.