Vi dirka, klipte og brøyt opp seks sykkellåser

Bare én var umulig å åpne – sjekk den beste sykkellåsen.
 

60 000 sykler stjeles i Norge hvert år, det betyr i snitt 160 sykler hver eneste dag. Ofte er det alt for enkelt for tyven å stjele en sykkel.

– På låser er vi alt for dårlige. En sykkel kan lett koste 20 000 kroner, mens låsen koster noen få hundrelapper, sier leder i Falck Sykkelregister Geir Kvamsvåg til TV 2 hjelper deg.

Les også: Disse gressklipperene er best i test

– Antallet stjålne sykler ville vært betydelig lavere om flere hadde kjøpt en god lås. En god lås er vanskelig å åpne, slik at den gir tyven lang arbeidstid. Dette øker sjansen for at tyven går til neste sykkel. 

Billig lås er ofte tynnere enn den ser ut til
Vi har testet syv populære låser, i prisklassen kr 79 til kr 599.
Disse ble testet: Bike Tech Cable Lock, Bike Tech Coil Cable Lock Lux, Trelock S2, Abus Centuro 85, Trelock PK480, Abus Steel O Flex Granit og Trelock B4.

Til å teste sykkelåsene fikk vi hjelp av sykkelreparatør Erling Van Pham. Med over 20 år i verkstedbransjen har han sett mye dårlige låser.

– En lås er gjerne åpnet på alt fra få sekunder til litt lenger tid. Flere låser har forstørrelsesplast rundt seg, og ser derfor solide ut, men inni plasten er det bare en tynn wire, sier Erling til TV 2 hjelper deg.

Se også: Enorme forskjell på resultatene i maskaratest

Bøylelås mest sikkert
Best i vår test er bøylelåsen B4 fra Trelock. Erling greier ikke å dirke den opp, og til tross for mye styrke og flere typer verktøy greier han ikke bryte den opp. – Man kan trygt si at denne er solid, sier Erling til TV 2 hjelper deg.

Nest best ut havner Abus Steel O Flex, som det tok oss godt over åtte minutter og flere typer verktøy å få brutt opp.

Overraskende testtaper
Låsen som kommer dårligst ut i vår test er Abus Centuro 85, som både ser og kjennes solid ut. Men låsen var faktisk blant de som var lettest å bryte opp. For til tross for låsen koster 400 kroner lot den seg dirke på 30 sekunder, mens det kun tok 16 sekunder å bryte den opp.

Trelock PK480 koster nøyaktig det samme, men lot seg ikke dirke opp, samtidig som vi brukte nærmere tre minutter, og flere typer verktøy, for å bryte den opp.

Les også: Test av trenings-apper

Slik testet vi
Utvalget er basert på opplysninger fra sportsbutikkene om hvilke låser som er populære, samt hensyn til å ha en viss spredning i type låser.

Låsene ble først forsøkt dirket opp. Om låsen ikke var dirket opp når stoppeklokka hadde passert 30 sekunder, noterte vi at sykkellåsen ikke var lett å dirke opp.

Deretter ble låsene brutt opp. Vi tok tiden, og noterte hvor mange typer verktøy som måtte brukes.  Det er ikke brukt elektriske verktøy i testingen, men mindre typer verktøy som er mulige å ta med seg.

I vurderingen av låsene har vi tatt hensyn til om låsene lot seg dirke opp, hvor lang tid det eventuelt tok, hvor lang tid det tok å bryte opp låsene, samt pris. Kriteriet pris har hatt lavest vekting. Prisene er basert på pris der vi kjøpte låsene; G-sport Storgata i Oslo, og XXL Storgata i Oslo.

Har du tips til tester? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no
Følg oss på Facebook og Twitter

Trelock

B4

Kr. 299,-

Bøylelåsen fra Trelock er solide saker, og var den eneste i testen vi ikke greide å åpne. Selv ikke etter iherdige forsøk med flere typer verktøy gav låsen etter, ei heller greide vi dirke den opp.

 

Abus

Steel O Flex Granit

Kr. 599,-

Leddlåsen fra Abus gir tyven store utfordringer, for dette er solide saker. Låsen lot seg ikke dirke opp, og det tok oss flere typer verktøy og 8,5 minutter å få brutt den opp. Det kostet oss også ikke minst mye krefter og hard jobbing, noe som garantert vil vekke oppmerksomhet ved et sykkelstativ.

Trelock

PK480

Kr. 399,-

Leddlåsen fra Trelock var ikke videre lett å få åpnet, selv med flere typer verktøy. Vår sykkelreperatør måtte slite i nærmere 3 minutter for å få åpnet den, en tid som ansees som absolutt godkjent. Låsen lot seg heller ikke dirke opp, prisen er også av godkjent kaliber.

Trelock

S2

Kr. 199,-

Spiralwieren fra Trelock ser tykk og solid ut, men er i virkeligheten langt mindre mostandsdyktig enn den gir uttrykk for. Prisen er for lav til at vi kan forvente oss høy kvalitet, med en sløv tang tok det oss 33 sekunder og klippe denne låsen. Den lot seg ikke dirke opp på 30 sekunder.

Bike Tech

Coil Cable Lock Lux

Kr. 149,-

Spirallåsen fra Bike Tech har Lux i navnet, men det er ikke store mengder luksus vi finner i den. Den byr derimot på mye plast rundt en heller tynn stålwire. Vi klippet låsen på 13 sekunder, men den lot seg ikke dirke på 30 sekunder. Prisen er for lav til at kan forventes kvalitet over dette.

Bike Tech

Cable Lock

Kr. 79,-

Billiglåsen fra Bike Tech er simple greier. Den lot seg dirke på 16 små sekunder, og med litt for dårlig verktøy tok det oss 49 sekunder å åpne denne låsen. – Det burde gått raskere, sier vår sykkelreperatør.

Abus

Centuro 85

Kr. 399,-

Dette er låsen som skuffet oss mest i testen. – Her har vi solide saker, sa sykkelreperatøren vår da han fikk Abus C85 i hendene. Låsen viste seg dog raskt å være alt annet enn solid. Det tok oss 30 sekunder å dirke opp låsen, og på 16 små sekunder hadde vi brutt den opp, til tross for at låsen koster det samme som en av de som gjorde det best i testen.