Denne dingsen gir bedre lyd på musikken din

 Aldri mer boksmusikk – gi streamingmusikken et skikkelig løft.

Bruker du Spotify eller Wimp til å strømme all musikk? Har du merket en litt hermetisk lyd fra PC-en og savner lydkvaliteten du hadde med din gamle CD-spiller?

Ved å koble en DAC mellom maskinen og stereoanlegget blir lydopplevelsen en helt annen.

Hvilken bør du velge og hvilke bør unngås? Lyd & Bilde / Hjemmekino har testet fem varianter.

De stasjonære DAC-ene starter på 3000 kroner, og gir et lydmessig løft fra datamaskinen. Du vil bli overrasket over hvor bra det kan høres ut.

Les også: Denne lydplanken gir best lyd

Slik kobles den til

Dette er ikke en test med vinnere og tapere, men en presentasjon av nye, gode konvertere i ulike prisklasser.

Høres det komplisert ut? Dette er hele bruksanvisningen: Koble en USB-kabel fra datamaskinen til DAC-en, koble denne videre til stereoanlegget, og spill musikken som vanlig.

Les hele testen på Lyd & Bilde / Hjemmekinos nettsider

En DAC (digital-til-analogkonverter) fungerer som det autofile knutepunktet for alle dine digitale lydkilder. En skikkelig konverter vil kunne oppgradere lyden fra din gamle CD-spiller, eller den kan ta over som lydkort for datamaskinen.

Les også: Mobilapp hevder den kan styre drømmene dine

Prisforskjell: 37.000

De billigste DAC-ene koster rundt 3000 kr, Asus Xonar Essence One og Cambridge Audio DacMagic Plus. Begge har hodetelefonutgang og variabel vokumkontroll, slik at de kan brukes direkte med en effektforsterker eller et par aktive høyttalere, ifølge Lyd & Bilde.

Hegel HD11 og Burson Audio DA-160 koster henholdsvis 6.000 og 8.250 kroner, og har ikke de funksjonene. Er du villig til å bruke såpass med kroner, kan du ha en DAC for livet. Disse to vil løfte lydkvaliteten på selv meget gode CD-spillere og nettverksspillere.

Les også: Disse hodetelefonene gir trøkk på trening

– Helt til slutt har vi tatt med den perverst dyre Weiss DAC202. En konverter som virkelig har alt, med lyd i verdensklasse og en rekke tilkoblinger, sier Geir Gråbein Nordby, som har testet DAC-ene for Lyd & Bilde.

Den er inkludert en påkostet hodetelefonutgang, og er antagelig den eneste på markedet med firewire i stedet for USB-tilkobling av datamaskinen.

– Det er en lydmessig glimrende løsning, som er veldig dyr. Prisen på DAC202 er da også 40.000 kroner, sier Gråbein Nordby.

Har du tips til tester? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no
Følg oss på Facebook og Twitter

Hegel

HD11

Spesielt anbefalt

Kr. 5 995,-

Den nye Hegel HD11 graver frem detaljene i digitalsignalet, og leverer dem uproblematisk videre uten å tilføre egne uhumskheter, skriver Lyd&Bilde.

– Mens både Asus Xonar Essence One og Cambridge DacMagic Plus låter mye bedre enn forventet til prisen, er Hegel HD11 i en ganske annen liga. Visst er prisen dobbel, men jeg vet om flere konvertere til samme pris som blekner i forhold. Vår gamle favoritt Hegel HD10 inkludert, sier tester Geir Gråbein Nordby i Lyd&Bilde.

– Har du 6.000 kroner å bruke på en digitalkonverter, kan jeg ikke komme på noen jeg heller ville anbefalt enn Hegel HD11, sier Gråbein Nordby.

 Les hele produktomtalen av Hegel HD11 på Lyd & Bilde / Hjemmekino sine nettsider. 

Cambridge Audio

DacMagic Plus

Mest for pengene

Kr. 3 298,-

Cambrigde Audio DacMagic Plus gir mest for pengene, og er spesielt anbefalt.

Cambridge DacMagix Plus overgår sin populære forgjenger med flere digitalinnganger, bedre oppsampling og hodetelefonutgang, skriver Lyd&Bilde.

– Det er marginale lydforskjeller mellom Cambridge og Asus, men Cambridge bringer frem et lite hakk flere detaljer og mer luft. Det går da på bekostning av det noe mer rytmiske drivet til Asus, men totalt sett foretrekker jeg Cambridge. Man har ikke muligheter for å bytte ut op-amper som med Asus, så du kan nok eksperimentere deg frem til samme resultat eller bedre med Asus, sier tester Geir Gråbein Nordby i LydBilde.

Med høyoppløst 24-bit-/96kHz-musikk er det svært vanskelig å høre forskjell på Cambridge og Asus. Inntil hodetelefonene kobles til. Da blir det nemlig klart at selv om Cambridge ikke har like kraftig hodetelefonforsterkning, låter den renere og klarere med Sennheiser HD 598.

Les hele produktomtalen av Cambrigde Audio DacMagic Plus på Lyd & Bilde / Hjemmekino sine nettsider. 

 

Burson Audio

DA-160

Seriøs hi-fi

Kr. 8 250,-

Burson er en relativt fersk stjerne på hi-fi-himmelen, men det stopper dem ikke fra å lage flotte produkter. Som denne digitalkonverteren, skriver Lyd&Bilde.

– Burson-konverteren gjengir lyden med en behagelig varme og fylde, samtidig som det er god oppløsning oppover. All musikk får en fin klangsignatur, og både mannlige og kvinnelige sangstemmer låter nyansert og fint, omringet av luft, sier tester Geir Gråbein Nordby i Lyd&Bilde.

– Det er også god substans i tonene fra bassgitaren. Et klassisk orkester låter stort og oppløst, og det er ingen tvil om at dette er en skikkelig hi-fi-DAC.

I forhold til den to tusen kroner rimeligere Hegel HD11 er det imidlertid ett punkt Burson blir parkert på dynamisk kontrast.

– Musikken låter veldig fint og oppløst, og kombinert med den varme lyden kan Burson være mer likendes. Men den har ikke samme fraspark og aggressivitet når musikken ber om det. Klart verdt prisen, men ikke det samme røverkjøpet som Hegel HD11, sier Gråbein Nordby.

Les hele produktomtalen av Burson Audio DA-160 på Lyd & Bilde / Hjemmekino sine nettsider. 

 

Asus

Xonar Essence One

Påkostet budsjettvinner

Kr. 2 995,-

Dataprodusenten Asus har kastet seg ut i hi-fi-markedet med verdens første DAC med symmetrisk 8x oppsampling, skriver Lyd&Bilde.

– Det er ingen tvil om at Asus har lagt mye arbeid ned i Essence One. De hevder et støygulv under –på 120 dB, og det kan meget godt stemme. Her er det meget bra fraspark i trommerytmer, og instrumentene skilles godt fra hverandre. Personlig foretrekker jeg å ikke aktivere oppsampling, da inntrykket av litt mer luft og rom går på bekostning av rytmikk og driv, sier tester Geir Gråbein Nordby i Lyd&Bilde.

– Byggekvaliteten er solid, og selv om jeg godt kunne ønske meg enda mer oppløsning i overtonene (cymbaler skinner ikke like luftig ut som med de beste), kunne jeg fint levd med denne, sier Gråbein Nordby.

Han liker også at hodetelefonutgangen holder kontroll på selv tungdrevne hodetelefoner, men selve lydkvaliteten er ikke helt på høyde med den til Cambridge DacMagic, mener han.

– Men så har man muligheten til å eksperimentere med å skifte ut op-ampene, og få den lyden man vil. For den som tør begynne med det.

Les hele produktomtalen på Lyd & Bilde / Hjemmekino sine nettsider. 

 

Weiss

DAC202

Vidundermiddelet

Kr. 39 995,-

Weiss DAC202 koster det hvite ut av øyet, skriver Lyd&Bilde. Konverteren har firewire i stedet for USB.

Lyden oppleves som enda mer oppløst og dynamisk med Weiss. Den har også en langt større dynamisk kontrast enn Burson DA-160, den er også bedre enn Hegel HD11, med et enda mer storvokst lybilde og flere klanglag.

– Sammenliknet med Hegel HD20 er jeg mindre sikker. De har begge hver sine styrker, og ingen av dem har noen spesielle svakheter. Weiss DAC202 koster 30.000 kroner mer enn Hegel HD20. Weiss er i tillegg en fantastisk hodetelefonforsterker, men om den er verdt en så mye høyere pris må du selv bedømme, sier tester Geir Gråbein Nordby, i Lyd&Bilde.

Les hele produktomtalen på Lyd & Bilde / Hjemmekino sine nettsider.