Test av gressklippere

 Disse tre gressklipperne er best.

 Sesongen for gressklipping er i gang, og for å gjøre jobben skikkelig bør man ha en god gressklipper som passer dine behov.

Smartson har i samarbeid med svenske Expressen testet i alt ni gressklippere. Kvalitet, kapasitet, funksjoner, design og pris har blitt vurdert på både bensindrevne, elektriske og manuelle gressklippere.

Se også: Dette er den samme hagen – før og etter

Bensingressklipper til topps

Best av alle de ni gressklipperne i Expressens test er Toro Recycler 55 AD. Den er blant de dyreste i testen, men er absolutt verdt pengene. Gressklipperen tilpasser farten etter hvor fort du går, og etterlater seg et utmerket klipperesultat.

Ønsker du en gressklipper som ikke forurenser, bør du gå for Bosch Rotak 34. God motor og bra fremkomstevne gjør at gressklipperen kommer best ut blant de elektriske gressklipperne i testen,

Best blant de manuelle gressklipperne i testen er Gudenaa GU 400. Den tar seg fram overalt, og gir et utmerket resultat selv på tøft og fuktig gress.

Se også: Disse blomstene er best i test

Bensin, elektrisk eller manuell?

Det er fordeler og ulemper både med manuelle, elektriske og bensindrevne gressklippere, og det kan være vanskelig å vite hva du skal gå for.

Har du ikke den alt for store hageflekken og vil slå to fluer i en smekk, kan manuell gressklipper være tingen. Det er tungt arbeid, men god mosjon. I tillegg koster de ingenting i drift, er miljøvennlige og til naboens store glede er støynivået lik null. Men det er tungt arbeid, så om du har stor eller ujevn hage, kommer du ikke langt med en manuell gressklipper.

Bensingressklippere finnes i en rekke ulike typer og størrelser, og har god kapasitet. Ulempen er at de er det minst miljøvennlige alternativet i testen, og at de krever kontinuerlig vedlikehold.

Det er klare fordeler med elektrisk gressklipper i forhold til bensindrevet. De bråker mindre, noe som er hyggelig både for deg og naboene. Prislappen på elektriske gressklippere er lavere enn på bensindrevne.

Les også: Her får du tak i rosebukett for under 30 kr

Ikke klipp for kort de første gangene

Det er mange faktorer som spiller inn på hvor bra gressplenen din ser ut, og det er viktig å vedlikeholde plenen.

Ugress er ikke til å unngå fra tid til annen, og det er lurt å angripe det med en gang. Tar du det verste nå på våren, får du igjen for det på sommeren. Løvetann er lette å få opp på denne tiden av året.

Både mose og ugress trives i kort gress, så ikke snauklipp det de første gangene. Still klipperen på 4-5 centimeter så kan du heller nedjustere det etter hvert.

Dersom vinteren har etterlatt stygge flekker på plenen din kan du blande plantejord med gressfrø og rake blandingen over flekkene. La jordblandingen være minst to centimeter høy, og pakk jord og vann.

Har du tips til tester? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no
Følg oss på Facebook og Twitter

Toro

Recycler 55 AD

Kr. 4 700,-

Ikke nok med at gressklipperen har sterk motor, den er smart også. Toro Recycler 55 AD tilpasser nemlig farten etter hvor fort du går. Gressklipperen gir en utmerket klipperesultat.

Bred modell gjør plenklippingen til en effektiv affære. Høydejusteringen hopper i blant ut, noe som trekker litt ned, men gressklipperen er absolutt verdt pengene.

Effekt: 4,8 kW
Klippebredde: 55 centimeter
Klippehøyde: 25-102 millimeter
Vekt: 36,3 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet. 

 

Gudenaa

GU 400

Kr. 1 100,-

Gressklipperen fra Gudenaa tar seg fram overalt, og gir et utmerket resultat selv på tøft og fuktig gress. Den manuelle gressklipperen er stødig i klipp, og enkel å montere.

Klippebredde: 40 centimeter
Klippehøyde: 19-38 millimeter
Vekt: 14 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet.

Bosch

Rotak 34

Kr. 1 600,-

Bosch Rotak 34 er en hurtigstartende modell som starter på maksimal hastighet med en gang. Til tross for at klippebredden er begrenset, klipper den med imponerende kraft selv i tykkere vegetasjon. Gressklipperen har et ryddig utseende og stor gressoppsamler. Tømming kan være noe vanskelig.

Effekt: 1,3 kW
Klippebredde: 34 centimeter
Klippehøyde: 20-70 millimeter
Vekt: 11 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet. 

Viking

MB 2 RT

Kr. 3 400,-

 Gressklipperen fra Viking gir meget bra resultat både i høyt og lavt gress. Det er ikke mulig å stille på hastigheten til klipperen, men farten velbalansert, så det utgjør ikke noe problem. Det er litt komplisert å stille inn høyden separat foran og bak, og høydejusteringene har en tendens til å hoppe ut lett. Alt i alt er den en god gressklipper som både en utrolig enkel i bruk og lett å rengjøre.

Effekt: 2,4 kW
Klippebredde: 46 centimeter
Klippehøyde: 23-77 millimeter
Vekt: 28 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet.

Skil

0725

Kr. 500,-

 0725 fra Skil er en liten og smidig gressklipper. Klippebredden er kun 30 centimeter, så gressklipperen egner seg best på små tomter eller som supplement til der en bensindrevet eller elektrisk gressklipper har vanskelig for å komme til. Til å være en manuell gressklipper, avgir Skil endel støy.

Klippebredde: 30 centimeter
Klippehøyde: 12-44 millimeter
Vekt: 6,4 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet.

Stiga

Turbo 41 El

Kr. 1 600,-

Turbo 41 El har som navnet tilsier en kraftig motor, og støynivået er derfor ganske høyt. Håndtaket er komfortabelt og ergonomisk posisjonert, men høydejusteringen føles litt ustabil. Gressklipperen fra Stiga har solide hjul, og tar seg derfor godt frem selv i tøff vegetasjon.

Effekt: 1,6 kW
Klippebredde: 39 centimeter
Klippehøyde: 21-60 millimeter
Vekt: 17 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet.

Klippo

Champion

Kr. 4 300,-

Champion fra Klippo er en klassisk gressklipper med både enkel og effektiv design. Gressklipperen har god kapasitet og kan håndtere både tykt og høyt gress. Modellen er utrustet med en kort, stødig og grepvennlig håndtak.

Effekt: 2,4 kW
Klippebredde: 48 centimeter
Klippehøyde: 30-60 millimeter
Vekt: 29 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet.

Al-Ko

Soft touch 38 HM comfort

Kr. 700,-

 Til tross for at gressklipperen fra Al-Ko består av en del plast, gir den likevel et solid inntrykk. Håndtaket er stabilt og grepet og behagelig å holde i. Gressklipperen fungerer greit på tørt gress, men har en tendens for å gli over gresset uten å kutte når gresset er vått. Soft touch 38 HM comfort har en stille og behagelig lyd, og er lett å folde sammen for lagring.

Klippebredde: 38 centimeter
Klippehøyde: 14-35 millimeter
Vekt: 7,9 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet.

Viking

ME 340

Kr. 1 300,-

 Viking Me 340 ser ved første øyekast ut som en leketøysmodell, men etter noen runder i hagen vår testpanelet et bedre inntrykk av gressklipperen. Lyden er behagelig og dempet, men klipperen har et begrenset oppsamlingsvolum. For å endre klippehøyden, må man først skru av hjulene og høyden på håndtaket kan ikke justeres.

Effekt: 0,9 kW
Klippebredde: 33 centimeter
Klippehøyde: 25-57 millimeter
Vekt: 11 kilo

Prisene er omregnet fra svenske priser og kan avvike noe fra det norske markedet.