Kameratest: Vinneren er knallbra og har GPS-kart

Nå kan du holde styr på hvor bildene dine er tatt.

De nyeste kompaktkameraene har kjempelang zoom og GPS.

– Hvis du virkelig vil ta godt vare på ferieminnene dine så bør du absolutt investere i et kompaktkamera. Det tar mye bedre og skarpere bilder enn det et mobilkamera klarer, spesielt i dårlig lys, sier Geir Nordby i bladet Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Derfor har Lyd & Bilde / Hjemmekino testet åtte av de nyeste kompaktkameraene på markedet.

– Alle kameraene i testen passer rett i lomma, så de er lette å ta med seg. Men det er veldig store forskjeller på bildekvaliteten på de beste og dårligste kameraene i testen, sier Nordby.

Kjemper om de feteste finessene

Kompaktkameraene har utviklet seg i en rasende fart, og kameraprodusentene kjemper om å ha flest pixler og de feteste finessene.

– I fjor hadde de råeste kameraene 18 ganger zoom. I år er det faktisk tre av kameraene som har svimlende 20 ganger zoom, og det uten at kameraene har blitt noe større, sier Geir Nordby.

Blant de åtte kameraene er det ett som skiller seg negativt ut, og det er Pentax Optio VS20. Det er det billigste kameraet i testen, men bildekvaliteten er dårlig i forhold til konkurrentene.

Vinnerkameraet har GPS-kart og pekeskjerm


Vinnerkameraet, Panasonic Lumix DMC-TZ30, tar til sammenligning mye bedre bilder.

– Panasonic Lumix er det dyreste i testen, men det er så absolutt verdt pengene. Panasonic-kameraet er nærmest perfekt, sier Geir Nordby i Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Kameraet tar knallbra bilder, har ekstrem zoom og byr på lekne finesser. I tillegg har GPS’en kart og pekeskjerm, slik at du kan holde styr på hvor bildene dine er tatt.

Kanonbra Canon


Også Canon Powershot SX260 HS, som kommer på andreplass, har GPS.

– Det betyr at bildene blir lagret etter hvor de har tatt. På den måten er det veldig lett å finne tilbake til bildene dine etterpå, utfra hvor du har vært på ferden din, sier Nordby.

Canon-kameraet passer også til deg som liker å ta bilder i mørket, for bildekvaliteten er spesielt god i dårlige lysforhold.

Samsung: Bra og billig

Hvis du ikke vil legge så mye penger i et kompaktkamera, kan Samsung WB750 være det rette for deg. Kameraet er blant de billigste i testen, bildekvaliteten utendørs er strålende og den har lang zoom.

– I tillegg er kameraet spekket med kule finesser, sier Geir Nordby.

I menyen på Samsung-kameraet kan du blant en rekke fotovalg for eksempel ta «beauty shot» som skal gjøre huden din finere.

Avansert testmetode

For å finne ut hvilke kameraer som er best har Lyd & Bilde / Hjemmekino tatt rundt 100 bilder, med hvert kamera, i ulike omgivelser. De har brukt avanserte testkart for å se på lysvariasjoner, fargegjengivelse og eventuelle problemer med skarphet.

– Det viktigste med et kamera er bildekvalitet, bildekvalitet og bildekvalitet, sier Geir Nordby.

I tillegg har de sett på brukervennlighet, nyttige funksjoner og pris.

Har du tips til tester? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no
Følg oss på
Facebook og Twitter.

Panasonic

Lumix DMC-TZ30

Kr. 3 500,-

Testvinnervinneren er nærmest perfekt, mener Lyd & Bilde.

Kameraet er funksjonsrikt og mange av finessene gir faktisk bedre bilder. Til tross for den ekstreme zoomen (20x), gir den utmerkede bildestabiliseringen skarpe bilder.

Panasonic-kameraet fokuserer hurtig og automatikken gir oftest meget bra bilder selv under dårlige lysforhold. GPS med kart og pekeskjerm er kule ekstrafinesser, slik at du kan holde styr på hvor bildene dine er tatt.

Det eneste negative er prisen, men til tross for at kameraet er dyrest i testen, synes Lyd & 

Bilde det absolutt er verdt pengene.

 Oppløsning: 14,1 Mp
Bildesensor: 1/2,3” CMOS
Zoom: 20x (24-480 mm)
Lysstryke: f3,3-6,4
Video: 1080p 50 bps
Skjerm: 3” 0,46 Mp
Batteri: 260 bilder

Les mer om kameraet hos Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Canon

Powershot SX260 HS

Kr. 3 300,-

Mesteren i mørket: Canon SX-kameraer fortsetter å imponere, spesielt i dårlige lysforhold, mener Lyd & Bilde.

Kameraet har lang zoom (20x) og den har GPS, slik at du kan holde styr på hvor bildene dine er tatt.

Med årets modell har Canon lykkes i å forbedre fjorårets SX230 allerede utmerkede kamera på mange områder. Canon har utbedret problemet med håndteringen og gjort det mer behagelig å holde i.

Den mest merkbare oppgraderingen er det store hoppet opp i zoomomfang.  Canon har klart å beholde kamerastørrelsen, på tross av zoomen, men fremfor alt er bildekvaliteten fortsatt på topp. Spesielt i dårlig lys, da gjør Canon-kameraet en utmerket jobb med å beholde detaljer samt å holde støyen borte.

Oppløsning: 12,1 Mp
Bildesensor: 1/2,3” bakbelyst CMOS
Zoom: 20x (25-500 mm)
Lysstryke: f3,5-6,8
Video: 1080p 24 bps
Skjerm: 3” 0,46 Mp
Batteri: 230 bilder

Les mer om kameraet hos Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Samsung

WB750

Kr. 2 000,-

Rimelig langzoom: Tenker du på lommeboka og vil ta gode bilder med et kompaktkamera er Samsung WB750 noe for deg.

Kameraet er velbygd og spekket med haugevis av kule funksjoner - og det til en lav pris. I menyen kan du velge mellom flere fete effekter når du skal ta bilder og filme (blant annet kan du ta «beuty shot»). Særlig utendørs er Samsung-kameraet knallgod på å ta bilder. Zoomen er i tilegg lang (18x).

Det man kan bli skuffet over, er at visse av funksjonene ikke er så brukbare som de høres ut, og at brukervennligheten ikke alltid er den beste, mener Lyd & Bilde / Hjemmekino. Du bør også unngå blitsen.

Oppløsning: 12,5 Mp
Bildesensor: 1/2,3” bakbelyst CMOS
Zoom: 18x (24-432 mm)
Lysstryke: f3,2-5,8
Video: 1080p 30 bps
Skjerm: 3” 0,46 Mp
Batteri: 220 bilder

Les hele omtalen av kameraet hos Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Casio

Exilim EX-ZR200

Kr. 2 500,-

Kjapt og utholdende: Det trekker og skyter kjappere enn Lucky Luke og batteritiden er utmerket, mener Lyd & Bilde.

ZR200 forsterker egenskapene forgjengeren ZR100 hadde. Det er ikke bare kjappere mellom bildene, men starter også rekordraskt. Og det har fortsatt en utmerket batteritid som slår alle konkurrentene ned i støvlene.

Men den økede oppløsningen forsterker også forgjengerens problemer med støy. Det er altså ikke et kamera for innendørsbilder, men mer et feriekamera for å skyte bilder av barn og dyr der hastigheten er avgjørende. Der skinner det og gir en god bildekvalitet.

Oppløsning: 16,1 Mp
Bildesensor: 1/2,3” bakbelyst CMOS
Zoom: 12,5x (24-300 mm)
Lysstryke: f3,0-5,9
Video: 1080p 30 bps
Skjerm: 3” 0,46 Mp
Batteri: 480 bilder

Les hele omtalen av kameraet hos Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Nikon

Coolpix S9300

Kr. 2 800,-

Pek og skyt: Automatikk og et pent ytre er den rette veien å gå for å tiltrekke seg de som bare vi knipse bilder, mener Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Coolpix 9300 er en beskjeden oppgradering fra forrige årets brukervennlige pek-og-skyt kamera S9100. Det har fått GPS for å huske hvor man har tatt bildene. Optikken er den samme, men med litt flere megapiksler helt enkelt.

Til tross for dette er bildekvaliteten fortsatt bra, og det er fortsatt enkelt å bruke. Det største problemet er å skille seg ut i mengden. Men synes man at automatikk er den beste måten å skyte, og vil man ha et stilig kamera med mye zoom så er det ikke noe dårlig valg.

Oppløsning: 16 Mp
Bildesensor: 1/2,3” bakbelyst CMOS
Zoom: 18x (25-450 mm)
Lysstryke: f3,5-5,9
Video: 1080p 30 bps
Skjerm: 3” 0,92 Mp
Batteri: 200 bilder

Les hele omtalen av kameraet hos Lyd & Bilde / Hjemmekino.
 

Olympus

SH-25 MR

Kr. 2 300,-

Pekeskjerm til lavpris: Fullspekket av funksjoner og med velutrustet pekeskjerm til en bra pris, mener Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Olympus har virkelig lykkes med å pakke inn mange interessante funksjoner og god prestasjon i et noe plastaktig skall og holde prisen nede.

Å få en såpass stor pekeskjerm som kan brukes på en slik god måte, GPS-funksjon og muligheten til å ta bilder mens man filmer, føles som noe man burde finne i en luksusmodell.

Det er i stedet på bildekvaliteten man merker prislappen. Det er ikke direkte dårlig, men det er mange små problemer hvor skarphet er et gjennomgående problem.

Oppløsning: 16 Mp
Bildesensor: 1/2,3” bakbelyst CMOS
Zoom: 12,5x (24-300 mm)
Lysstryke: f3,0-5,9
Video: 1080p
Skjerm: 3” 0,46 Mp
Batteri: ikke oppgitt

Les hele omtalen av kameraet hos Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Sony

Cyber-shoot DSC-HX10V

Kr. 2 900,-

Et skritt tilbake: Jakten på alt mer imponerende tall synes å være viktigere enn bildekvaliteten, mener Lyd & Bilde / Hjemmekino.

For en gangs skyld innebærer en oppgradert modell ingen forbedringer. Forrige års HX9V var et riktig bra kamera som fikk gode karakter på alle områder. Men ved å øke oppløsningen har bildekvaliteten faktisk blitt betydelig dårligere i HX10V.

Til tross for at det fortsatt er et velbygd kamera med mange finesser, kjapp oppstart og bildeskyting og en bra zoom, kan ikke Lyd & Bilde / Hjemmekino anbefale det. Se heller etter forrige års modell i salgskurvene.

Oppløsning: 18,2 Mp
Bildesensor: 1/2,3” bakbelyst CMOS
Zoom: 16x (24-384 mm)
Lysstryke: f3,3-5,9
Video: 1080p 25 bps
Skjerm: 3” 0,92 Mp
Batteri: 340 bilder

Les hele omtalen av kameraet hos Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Pentax

Optio VS20

Kr. 1 800,-

Gaper over mye: På papiret ser det ut til å matche konkurrentene, men i virkeligheten er det annerledes, mener Lyd & Bilde / Hjemmekino.

Legger man seg så lavt i pris, faktisk halve prisen av testvinneren, har man selvfølgelig spart inn både her og der. Det virker mer plastaktig enn de øvrige kameraene og er dessuten vel stort i forhold til de andre.

Betjeningen er ikke den aller mest smidige, og automatikken har problem med å finne skarpheten og stille inn hvitbalansen korrekt. At kameraet har en ekstra utløser er kult, men ekstrem zoom og mange megapiksler til lav pris gir helt enkelt ikke spesielt bra bilder.

Til tross for prislappen er det derfor likevel ikke et kupp.

Oppløsning: 16 Mp
Bildesensor: 1/2,3” CCD
Zoom: 20x (28-560 mm)
Lysstryke: f3,1-4,8
Video: 720p 30 bps
Skjerm: 3” 0,46 Mp
Batteri: 200 bilder

Les hele omtalen av kameraet hos Lyd & Bilde / Hjemmekino.