Her er de beste fjellskoene

Seks av skoene får terningkast fem. 

Selv om du er tøffing i skogen, er det ikke nødvendig med de dyreste og røffeste fjellskoene. Derfor har bladet Villmarksliv testet 15 fjellsko til under 1800 kroner.

– Det som kjennetegner skoene i denne testen er at de alle er vanntette og forholdsvis enkle. Dette er sko som primært er beregnet for dagsturer, og litt enkle turer i nærterrenget, sier Knut Brevik, redaktør i Villmarksliv.

Les også: En av dem har løpt 200 mil i feil joggesko

Testet i et halvt år

Testteamet til Villmarksliv har tråkket seg igjennom fjellskoene i et halvt år. De har brukt skoene i variert terreng, og for å kåre de aller beste, har testteamet lagt vekt på følgende kriterier:

Passform og komfort, såle og støtte, vekt og slitasje på skoene.

– Gode sko er kjempeviktig, fordi det kan være forskjellen på en ordentlig fin tur i naturen og en ganske ubehagelig tur, sier Brevik.

Les også: Lurer inn falske sko med elendig kvalitet

Gå inn skoene

– Det som er viktig å tenke på når du skal kjøpe fjellsko er sålen. Hovedregelen er at en myk såle gir godt feste på underlaget, men liten stabilitet. Skal du bære tungt må du ha en såle som er stivere, og som ikke lar seg bevege så lett, sier Knut Brevik i Villmarksliv.

Det du også bør tenke på når du skal kjøpe fjellsko er passformen, som kan variere fra merke til merke.

– Prøv deg frem og finn den skoen som passer foten din best. Når du har funnet riktig sko er det aller viktigste at du bruker tid på å gå dem inn. Start med kortere turer, og aldri finn på å legge ut på langtur med en splitter ny sko, sier Brevik.

Les også: Test av ståltermoser

Lett testvinner

Testens vinner er Mammut Mercury GTX. Skoene er de letteste i testen, og sitter veldig godt på foten. De trenger minimalt med inngåing, og sålen har bra friksjon og stivhet som passer til turer med ingen eller lett oppakning.

Skal du på tur med litt mer i sekken, bør du gå for skoene fra Alfa som kommer på andreplass. Alfa Capra Evolution Mid er en veldig bra allrounder som sitter meget godt på foten, er konklusjonen fra testteamet.

Har du tips til tester? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no
Følg oss på Facebook og Twitter

Mammut

Mercury GTX

Kr. 1 600,-

Meget pen sko og den letteste i denne testen. Litt små i størrelsene, men får normal til litt smal passform når en finner riktig størrelse. Sitter meget godt på foten og en av de i testen som er absolutt mest behagelig i bruk.

Forholdsvis lavt skaft. Krever minimalt med inngåing. Tåkappe som beskytter fremre del av skoen. Snøresystemet fungerer bra. Såle med bra friksjon og stivhet som passer til turer med ingen eller lett oppakning. Oppleves god med tanke på slitestyrke. Ikke den som gir best støtte.

En meget behagelig, lett og pen vandresko for raske turer etter vei og stier.

Les hele produktomtalen på Villmarklivs nettsider. 
 

Alfa

Capra Evolution Mid

Kr. 1 799,-

Pen sko med lav egenvekt, stabil hælkappe og en såle som takler noe vekt i sekken. Krever minimalt med inngåing. Tåkappe som beskytter bra og godt snøresystem. God såle med bra friksjon og stivhet.

Forholdsvis lavt skaft. Oppleves god med tanke på slitestyrke.

Meget god allrounder som sitter meget godt på foten.

Les hele produktomtalen på Villmarksliv sine nettsider. 

Viking

Alpha GTX

Kr. 1 499,-

Sitter godt på foten og er et av parene i testen som gir best støtte i ankel. Gode innleggsåler. Kan kreve noe inngåing. Meget godt snøresystem.

God såle med bra friksjon og stivhet som passer til turer med lett til middels tung oppakning. Solid og stabil hælkappe. Den tyngste modellen i denne testen, men god skafthøyde. God støtte trekker opp.

En av de mest solide i testen.

Les hele produktomtalen på Villmarksliv sine nettsider. 

Garmont

Taiga GTX

Kr. 1 499,-

Ikke den letteste i denne testen, men likevel ingen tungvekter. En av dem som takler mest vekt i sekken. God høyde på skaftet. Stabil hælkappe og en såle som gir god støtte, gjør dette til en stabil og god allrounder.

Sitter godt på foten og krever lite inngåing. Mangel på kalosjering og tåkappe fører til
at en ganske raskt får sår i skinnet. Meget godt snøresystem. God såle med bra friksjon og stivhet som passer til turer med middels tung oppakning.

Et godt valg til en fin pris.

Les hele produktomtalen hos  Villmarksliv.

Hagløfs

Crag HI GT

Kr. 1 599,-

Grei egenvekt, solid hælkappe og en såle som takler bra med vekt i sekken, gjør dette til en stabil og god allrounder. Enkelte testere opplevde litt dårlig hælgrep – viktig at en er nøye med å finne riktig størrelse og snører godt.

Gode innleggsåler. Krever minimalt med inngåing. Tåkappe som beskytter bra. Meget godt snøresystem. God såle med bra friksjon og stivhet. En av sålene i testen som takler mest vekt i sekken. Midt på treet med tanke på vekt sammenlignet med de andre i denne testen.

Meget god allrounder!

Les mer om skoene på Villmarksliv sine nettsider. 

Mammut

Impact GTX

Kr. 1 600,-

En av de tyngste i denne testen, men likevel ingen tungvekter. En av dem som takler mest vekt i sekken. Stabil hælkappe og en såle som gir god støtte gjør dette til en stabil og god allrounder. Sitter godt på foten og krever lite inngåing.

Tåkappe som beskytter fremre del av skoen. Meget godt snøresystem. God såle med bra friksjon og stivhet. Ikke den absolutt mest slitesterke i denne testen, men meget godt forhold mellom stabilitet og støtte.

Meget god og allrounder!

Les mer om fjellskoe hos Villmarksliv. 

Berghaus

Explorer Trek

Kr. 1 799,-

Pen sko med lav egenvekt og en såle som takler noe vekt i sekken. Hælkappen kunne imidlertid vært noe stivere. Sitter meget godt på foten og krever minimalt med inngåing. Sålen er trukket litt opp i front, men ingen heldekkende tåkappe.

Bra og funksjonelt snøresystem. God såle med bra friksjon. Oppleves som behagelig med tanke på demping. Oppleves generelt god med tanke på slitestyrke, men manglende tåkappe og kalosjering fører til at en ganske raskt får sår i skinnet.

Meget god og lett allrounder som sitter meget godt på foten.

Les mer om produktet på Villmarksliv sine nettsider. 

Alfa

Vidda

Kr. 1 499,-

Et av de tyngste parene i denne testen, men likevel ingen tungvekter. En av dem som takler mest vekt i sekken. Stabil hælkappe og en såle som gir god støtte gjør dette til en stabil og god allrounder.

Krever lite inngåing. Kalosjering hele veien rundt som beskytter bra, men kunne vært trukket noe lengre opp på sidene. Meget godt snøresystem. God såle med bra friksjon og stivhet.

Meget god og slitesterk allrounder!

Les hele produktomtalen på Villmarksliv sine nettsider. 

Asolo

Horizon GV

Kr. 1 499,-

Grei egenvekt, solid hælkappe og en såle som takler bra med vekt i sekken, gjør dette til en stabil og god allrounder. Kan kreve noe inngåing.

Tåkappe som beskytter bra og kalosjering på sidene gir god beskyttelse. Meget godt snøresystem. Ikke den beste sålen i denne testen, men gir bra friksjon og stivhet som passer til turer med lett til middels tung oppakning. Kommer med ny såle i løpet av året. Midt på treet med tanke på vekt sammenlignet med de andre i denne testen.

Meget god allrounder til en fin pris.

Les mer om fjellskoene her. 

Keen

Gypsum Mid

Kr. 1 599,-

Litt tyngre enn Targhee fra samme leverandør, men noe høyere skaft og gir noe bedre støtte. Stabil hælkappe. Krever minimalt med inngåing. Meget solid tåkappe som beskytter bra og et godt snøresystem. Oppleves god med tanke på slitestyrke.

God og lett sko som passer best til turer etter stier og veier med lett oppakning på ryggen.

Les hele produktomtalen på Villmarkslivs nettsider. 

Columbia

Talus Ridge Mid Outdry Leather

Kr. 1 699,-

Pen sko og en av de absolutt letteste i denne testen. Litt små i størrelsene, men får normal til litt smal passform når en finner riktig størrelse. Sitter meget godt på foten og er behagelig i bruk. Forholdsvis lavt skaft. Krever lite til minimalt med inngåing.

Tåkappe i skinn og isett av tykkere skinn i sidene for beskyttelse. Snøresystemet fungerer bra. Såle med bra friksjon og stivhet som passer til turer uten eller med lett oppakning. Oppleves middels god med tanke på slitestyrke.

Ikke den som gir best støtte, men en meget behagelig, lett og pen vandresko for raske turer etter vei og stier.

Les hele produktomtalen på Villmarkslivs nettsider. 

Keen

Targhee II

Kr. 1 499,-

Pen sko og en av de absolutt letteste i denne testen. Stabil hælkappe. Krever minimalt med inngåing. Meget solid tåkappe som beskytter bra. Godt snøresystem.

Litt myk såle med tanke på å bære sekk, men gir god friksjon og passer godt til turer etter lette veier og stier. Forholdsvis lavt skaft. Oppleves god med tanke på slitestyrke.

God lettvekter til daglig bruk og lett friluftsliv.

Les mer om Keen Targhee II her. 

Crispi

Dovre Light GTX

Kr. 1 799,-

Forholdsvis lett sko som kan krever noe inngåing. Tåkappe som beskytter bra og godt snøresystem. Ikke den som gir best støtte i denne testen, men sålen gir godt feste på de fleste underlag og passer godt til vandring uten eller med lett sekk på ryggen. Ikke den mest slitesterke.

Holder generelt ikke den standarden vi er vant med fra Crispi, selv om dette er et av
de dyreste parene i denne testen.

Les mer om fjellskoene på Villmarskliv. 

Hi-Tec

Altitude Ultra WPi

Kr. 1 499,-

Pen sko. Ikke spesielt bra støtte i ankel. God såle gjør dette til en god stisko. Litt små i størrelsene, men sitter godt på foten når en finner rett størrelse. Krever lite inngåing.

Godt snøresystem som fungerer bra. God såle med bra friksjon og stivhet som passer til turer med lett til middels tung oppakning. Torsjonsstabil/vridningsstabil såle. Mangel på tåkappe og kalosjering gjør at den ganske raskt får riper/sår. Blant de tyngste i denne testen, men fortsatt ingen tungvekter.

Antydning til at læret begynte å løsne fra sålen – litt for raskt i forhold til bruk. Enkelt vedlikehold.

Et helt greit valg som tursko med tanke på kvalitet sett opp mot pris.

Les mer og fjellskoene på Villmarkslivs nettsider. 

Hi-Tec

Mach 4 WPI

Kr. 1 399,-

Det billigste paret i denne testen. Utstrakt bruk av tekstil og syntetisk materiale. Ikke spesielt bra støtte i
ankel. En grei såle gjør dette til en bra stisko. Mangler en del på passform sett opp mot de beste. Krever lite inngåing.

Snøresystem som fungerer bra. Såle med bra friksjon og stivhet som passer til turer med lett eller ingen oppakning. Torsjonsstabil/vridningsstabil såle. Ikke blant de mest slitesterke i denne
testen.

Et greit og rimelig alternativ for de som ikke går de lengste og tyngste turene.

Les hele produktomtalen på Villmarksliv sine nettsider.