Dette er den råeste ungdomsmobilen

Vi har testet mobiler til under 3000 kroner, og flere er knallgode.

Bruken av mobil blant unge har eksplodert. Nå har nesten alle 10-åringer mobil, og stadig flere skaffer seg en smarttelefon.

– Jeg tenker liksom at alle har mobil. Hvis man skal få tak i deg så sier man «ring meg», ikke «send meg et brev» på en måte, sier 14-åringen Ida Von Hanno.

– Jeg bruker mobilen min hele tiden når jeg kjeder meg. Hvis jeg ikke har mobilen med meg føler jeg meg helt lost, sier Danby Choi (18).

Den oppvoksende generasjonen er født inn i en verden av bits og bytes.

Selv om det er relativt nytt at sosiale medier som Facebook, Twitter og YouTube har flyttet seg fra PC-en og inn i mobilen, så har dagens ungdom tatt i bruk tjenestene som den naturligste ting i verden.

Les også: Organiser livet ditt med disse appene

Har testet 10 ungdomsmobiler

Espen Irwing Swang har testet mobiler i 13 år, og nå har han sammenlignet ti smarttelefoner til under 3000 kroner.

– Det som kjennetegner mobiltelefonene i denne testen er at de er rimelige, så de passer for ungdommer som kanskje har en litt slunken lommebok. Men enkelte av disse er kanonbra likevel, sier Espen Irwing Swang som er testansvarlig hos amboil.no.

Han er overrasket over hvor mye mobil du faktisk kan få for pengene.

– Det som er litt artig å se er at i denne prisklassen så finner vi mobiltelefoner som kan hamle opp mot de ordentlige dyre, heftige toppmodellene, sier Swang.

Se også: App-guiden: Disse racing-spillene er de aller råeste

Taper og vinner koster like mye

Testens soleklare vinner, og Norges beste ungdomsmobil, er Sony Ericsson Arc til 2750 kroner. En telefon som koster nesten det samme er kinesiske ZTE Tania (2500 kroner), som er testtaper.

– Vinneren er slank, tynn, har masse minne, utrolig bra skjerm og bra kamera. Mens den som taper i testen koster nesten det samme! Den er tung, tykk, usexy, har lite minne og dårlig batteri. Den vil jeg rett og slett advare mot, sier Swang ved amboil.no.

Les også: Her er våre pinligste soveromsøyeblikk

Kan koble til TV

Noen av mobilene i testen byr på skikkelig kule effekter.

– En kul funksjon på testvinneren Sony Ericsson Arc, som sikkert mange ungdommer setter pris på, er at den har et evighetssymbol som du kan trykke på når du hører på musikk, så kan du lese mer om artisten på Wikipedia, eller finne musikkvideoen til sangen på Youtube, sier Swang.

Den samme mobilen har også mulighet til å koble seg på en TV- eller dataskjerm via kabel eller trådløst. På den måten kan du se film, dele bildene dine, eller spille spill på store skjermer.

Se også: App-guiden: Med disse tulle-appene blir du festens midtpunkt

Filminteressert? Gå for Nokia

På andreplass i testen kommer nykommeren fra Nokia, Lumia 710, som koster 2300 kroner. Den har god integrering av sosiale nettsteder, og har testens kanskje aller beste skjerm.

– Nokia Lumia har en AMOLED-skjerm hvor det svarte er helt svart. Hvis du skal se på film for eksempel, så er dette en veldig god telefon å gjøre det på, sier Swang.

Terningkast fem går til Huawei U8860 (2300 kroner) og HTC Wildfire S (1600 kroner). Begge er skikkelig bra ungdomsmobiler med gode skjermer, men størrelsen er forskjellig.

– Hvilken av dem du velger kommer an på: Vil du ha en stor skjerm, for eksempel for å surfe eller leste epost og betale litt ekstra for det, så bør du gå for Huawei. Vil du ha en rimeligere telefon med litt mindre skjerm, så velger du Wildfire, sier Swang.

Slik har testen blitt gjennomført

Helt siden juletider i fjor har amobil.no testet smarttelefonene som er med i testen.

På oppdrag fra TV 2 hjelper deg har de sammenlignet testresultatene sine, samtidig som de har testet de nyeste modellene, for å finne frem til Norges beste ungdomsmobil.

Alle mobilene i testen har gått igjennom avanserte programmer som blant annet sjekker hvor fort de klarer å tegne opp grafikk.

– Vi finner ut hvor raske telefonene er til å regne og hvor god prosessorene er. I tillegg har vi sjekket hvordan disse telefonene er å bruke på Facebook, Twitter og andre sosiale nettsteder. Vi har også sjekket formatstøtten slik at du kan se og høre musikk, forklarer Swang.

SOLEKLAR VINNER: Sony Ericsson Xperia Arc S er Norges beste ungdomsmobil, ifølge testansvarlig Espen Irwing Swang.

Sony Ericsson

Xperia Arc S

Kr. 2 750,-

Den soleklare vinneren i denne testen er S-versjonen av Sony Ericsson Arc.

Prosessoren er rask, kameraet meget bra, og den store skjermen er en fryd for øyet.

Når telefonen i tillegg har mange gode funksjoner, og en design som gjør den til testens lekreste mobiltelefon, ja da er det ikke til å undres over at mange ungdommer allerede har valgt denne mobiltelefonen.

Vi skulle gjerne sett at lydutgangen satt på toppen av telefonen og ikke på siden, men den er allikevel testvinner.
 

Les hele testen hos amobil.no.

Nokia

Lumia 710

Kr. 2 300,-

Nokia Lumia 710 er en kraftig Windows-mobil med Nokias kartløsning, god integrering av sosiale nettsteder, og testens kanskje aller beste skjerm.

Nokia Lumia 710 har samme innmat som toppmodellen Lumia 800, men kameraet er litt enklere, og telefonen er noe mer lubben.

En fornuftig pris, bra kamera og en god musikkspiller sørger for at Nokia Lumia er en ypperlig ungdomsmobil.
 

Les hele testen hos amobil.no.

HTC

Wildfire S

Kr. 1 600,-

Dette er en liten og kompakt mobiltelefon. Den har god respons i skjermen, og bra skjermoppløsning i forhold til størrelsen.

En lav pris sender telefonen oppover på listene, mens den begrensede skjermstørrelsen og litt svak lyd trekker litt ned. Sum ungdomsmobil er dette likevel et godt valg.

Les hele testen hos amobil.no.

Huawei

U8860

Kr. 2 300,-

Huawei U8860 er en nokså ukjent mobilprodusent som har gjort seg bemerket med ganske avanserte mobiltelefoner til en rimelig penge.

Skjermen er stor, med brukbar oppløsning. Men bildet er ikke like klart som på mer påkostede modeller, og innsynsvinkelen er i svakeste laget.

Berøringssensoren i skjermen er ikke så presis som vi hadde ønsket, men til denne prisen er Huawei U8860 unektelig mye mobil for pengene.
 

Les hele testen hos amobil.no.

Samsung

Galaxy Y

Kr. 900,-

Samsung Galaxy Y er testen minste mobiltelefon. Skjermen er bare tre tommer, og har en nokså lav oppløsning.

Den ville nok havnet atskillig lenger nede på listen om det ikke var for at det også er testens desidert billigste mobiltelefon.

Les hele testen hos amobil.no.
 

HTC

Desire S

Kr. 3 000,-

HTC Desire S er en av testens mest funksjonsrike mobiltelefoner.

Men telefonen er også testens dyreste, og dermed når den ikke helt opp på resultatlista. Med svakt videokamera og klønete plassering av minnekortet, plasserer telefonen seg omtrent midt på lista vår.
 

Les hele testen hos amobil.no.

Samsung

Omnia W

Kr. 2 600,-

Samsung Omnia W er en mobiltelefon med operativsystemet Windows Phone.

Telefonen har kraftig maskinvare og greit med lagringsplass.

Et litt kjedelig utseende og dårligere utvalg av apps enn på de fleste konkurrentene bidrar til å trekke ned. Det gjør også prisen.

Les hele testen hos amobil.no.
 

Sony Ericsson

Ray

Kr. 2 600,-

Sony Ericsson Xperia Ray er en lekker android-mobil.

Den er slank og lett, og har en skarp og klar skjerm. Men skjermen er i minste laget, minnet er begrenset, og telefonen er heller ikke av de rimeligste i testen.
 

Sony Ericsson

Xperia Pro

Kr. 2 700,-

Sony Ericsson Xperia Pro er slett ikke en dårlig mobiltelefon.

Xperia Pro har innebygget tastatur, godt kamera, en skarp og god skjerm, og utgang for HDMI-kabel. Telefonen ville nok gjort det greit i en test av profftelefoner.

Men en litt høy pris, kombinert med at telefonen rett og slett er både tjukk og tung,  sørger for at det ikke er noen innertier i vår målgruppe.
 

Les hele testen hos amobil.no.

ZTE

Tania

Kr. 2 500,-

Tania ZTE får sisteplass, og det er en helt klar jumboplass.

Det mest positive vi kan si om denne mobiltelefonen er at dette er en Windows-mobil med stor skjerm.
Men et elendig kamera, svakt batteri og lite minne sender ZTE hodestups nedover på resultatlista.

Når den i tillegg er både klumpete og tung, blir det lite igjen å rope hurra for.

Hadde ennå prisen vært riktig, så kunne den saktens reddet et par poeng på terningen. Men Tania er nesten like dyr som testvinneren.
 

Les hele testen hos amobil.no.