Ekspertene jubler over små høyttalere

Overraskende god lyd i bokhyllehøyttalere.

Du trenger ikke å ha høyttalere på størrelse med høyblokker i stua for å oppnå god lyd. Bokhyllehøyttalere er både små, billige og gir overraskende bra lyd.

Lyd & Bilde har testet seks av bokhyllehøyttalerne på markedet. De har sett på både lydkvalitet, funksjonalitet, brukervennlighet og kvalitetsinntrykk.

Les hele testen på Lyd & Bilde sine nettsider

Overrasket over kvaliteten

Bokhyllehøyttalerne overbeviste ekspertene at det ikke nødvendigvis er størrelsen som teller. De ble overrasket over lydkvaliteten til flere av høyttalerne i testen.

– Vi hadde ikke på forhånd trodd at så billigere høyttalere kunne låte så bra, men vi ble blåst helt over ende av resultatet, sier Geir Gråbein Nordby i Lyd & Bilde.

De kompakte høyttalerne har to elementer som sitter tett på hverandre i et lite kabinett, og det er rett og slett færre ting som kan gå feil enn men store gulvhøyttalere.

Til tross for at de er små, gir flere av bokhyllehøyttalerne et stort, åpent og tydelig lydbilde.

Les også: Test av forsterkere og høyttalere

Stort lydbilde

Med både spretten dynamikk, stort lydbilde og en god del bass, klatrer Acoustics A 25 fra Boston helt til topps i testen.

– Du får litt dansefot av den. Den kan spille et bredt spekter av musikk, men også akustisk musikk, sier Nordby.

Ser du på prisen, er Tannoy Mercury V1 er røverkjøp. De koster i underkant av 2000 kroner, har både god bass og gir naturlige overtoner.

– Tannoy er nesten like god som den aller beste, bare vesentlige billigere, konstaterer lydeksperten.

Audio Pro Black Ruby er ennå billigere enn høyttalerne fra Tannoy, men slettes ikke like bra. Den slanke bassen gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen, og det kan være lurt å ha en subwoofer i tillegg.

Les også: Stor test av høyttaleranlegg for iPod

Plasser høyttalerne på stativ

Til tross for at det er mye positivt med en liten høyttaler, er det grenser hvor mye du får plass til. De små høyttalerne mangler dypbass og evnen til å spille virkelig høyt. Har du ofte hjemmefester, bør du nok heller gå for større gulvhøyttalere.

Selv om høyttalerne går under navnet bokhyllehøyttalere, får du absolutt best utbytte om du plasserer de på et høyttalerstativ. Da slipper du resonanser fra hyller som vibrerer og høyttalerne kommer i riktig høyde.

Les også: Komplett hjemmekino-anlegg for 4000 kr

Slik er de testet

Lyd & Bilde har gjennomført testen under kontrollerte forhold i et lytterom. De har testet høyttalerne både på stativ og i bokhylle for å finne ut hvordan de gjengir musikk.

– Vi har også brukt ulike typer musikk for å finne frem til hvem som gjør best jobb over hele fjøla, konstaterer Nordby.

I tillegg har de brukt en desibelmåler for å sjekke følsomheten på de ulike høyttalerne.

Har du tips til tester? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no
Følg oss på Facebook og Twitter

Boston

Acoustics A 25

Kr. 2 800,-

Boston er blant de mest kritikerroste produsentene av småhøyttalere, og ikke overraskende stikker de av med seieren også i denne testen.

Acoustics A 25 er en glimrende og velvoksen allround høyttaler man aldri blir lei av. Lydbildet er stort, dynamikker er spretten og bassen har god trøkk. Det eneste som er å utsette på denne høyttaleren er at de ikke er blant de beste på definisjon av mikrodetaljer.

Les hele testen av Boston Acoustics A 25 hos Lyd & Bilde.

Tannoy

Mercury V1

Kr. 1 995,-

Mercury V1 fra Tannoy er beste kjøp blant høyttalerne i testen. De gjengir et stort og åpent lydbilde uten merkbare lyter, og var ifølge ekspertene de beste høyttalerne de har hørt til under 2000 kroner.

Det eneste som hindrer Tannoy å klatre helt til topps er at vinnerhøyttalerne har litt dypere bass.

Les hele testen av Tannoy Mercury V1 hos Lyd & Bilde.

PSB

Image B4

Kr. 1 995,-

Til å være så små, er det bemerkelsesverdig hvor mye lyd disse små høyttalerne fra PSB klarer å levere. Image B4 har noe begrenset lydtrykk, men høyttalerne klarer likevel å spille dynamisk og engasjerende.

Lydekspertene savnet litt mer detaljert lyd i høyttalerne. Prisen og ikke minst størrelsen, gjør at ekspertene likevel anbefaler Image B4 fra PSB.

Les hele testen av PSB Image B4 hos Lyd & Bilde.

Dali

Zensor 1

Kr. 1 996,-

Zensor 1 fra Dali har både god pris og god lyd. Lydgjengivelsen scorer høyt på alle områder, og det er lett å bli glad i disse fortreffelige allroundhøyttalerne.

Litt lite engasjement i bassen trekker noe ned.

Les hele testen av Dali Zensor 1 hos Lyd & Bilde.

Canton

GLE 420.2

Kr. 2 999,-

Høyttalerne fra Canton GLE 420.2 gjør mye riktig, men ikke alt.

Lydbildet er sammenhengende, har ingen utpregede problemfrekvenser og fikser de fleste musikktyper tilfredsstillende. Men for å kunne utfordre de beste i testen, måtte høyttalerne fra Canton hatt enda større mellomtonegjengivelse med bedre dynamisk kontroll.

Les hele testen av Canton GLE 420.2 hos Lyd & Bilde.

Audio Pro

Black Ruby

Kr. 1 795,-

Til tross for at Black Ruby fra Audio Pro kommer dårligst ut i testen, er det slettes ikke dårlig høyttaler. Den er liten, elegant og har en svært hyggelig pris.

Lydmessig gir den en behagelig klang, men mangler litt på bassfronten og er litt vel rund i kantene. Den slanke bassen gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen, og den kunne absolutt trengt en subwoofer.

Les hele testen av Audio Pro Black Ruby hos Lyd & Bilde.