Stor test av 14 tursekker

Lite kan ødelegge en fin tur mer enn en vond sekk.

Hva er mer hendig enn sekk når du er på tur? Hendene er fri, samtidig som du har god plass til å ta med deg hva du måtte ønske.

I samarbeid med bladet Villmarksliv har TV 2 hjelper deg testet 14 tursekker i 65-75-litersklassen.

– Dette er sekker i prisklassen fra 2000 kr, til snaut 4000 kr, sier redaktør i Villmarksliv, Knut Brevik til TV 2 hjelper deg. Det er mange gode sekker i testen, ingen av dem er direkte dårlige.

Les hele testen her

Sekkens bærekomfort er viktigst

– Det viktigste med en sekk er bærekomforten. Du skal ha fleksibilitet, og det skal være greit å bære, noe som blir enda viktigere jo tyngre sekken er, sier Brevik.

– Dét kriteriet er så viktig at det har fått telle over 50 prosent i denne testen.

Mange av testens modeller har roterende hoftebelte, en svært praktisk detalj som gir den som bærer sekken stor bevegelsesfrihet.

Les også: Stor test av ullundertøy.

Les også: Test av vinterdress til barn.

Knepen seier til Arcteryx

Testvinner er Arcteryx Altrene 75, som har en fantastisk bærekomfort, mye på grunn av meget godt utformet hoftebelte og skulderreimer.

– Dette er en svært gjennomtenkt sekk, med smarte detaljer, og muligheter til å regulere til din størrelse, sier Brevik til TV 2 hjelper deg.

Sekken har blant annet et godt kompresjonssystem, mange utvendige festepunkter, godt opplegg for drikkesystem og tykk bunn som beskytter mot fukt.

Men også andreplassen får toppscore: Norrønas Svalbard har svært bra bærekomfort, og er samtidig den av testens sekker som er best når du skal bære tungt.

Les også: Stor test av lette fjellsko

Slik er sekkene testet

Villmarksliv sitt erfarne testteam, bestående av seks personer, har testet sekkene gjennom flere måneder, både til fots og på ski i variert terreng. I tillegg er sekkene brukt på reise med bil (liggende bakpå pickup) og på fly. Bærekomforten er testet med 10 og 20 kg.

I tillegg til bærekomfort har Villmarksliv sett på praktiske løsninger, justeringsmuligheter og sekkenes konstruksjon.

Under kriteriet praktiske løsninger har testpanelet vektlagt egenskaper som hvor enkel er tilgangen til sekkens innhold, om sekken kan komprimeres, hvordan lommene er, og lignende.

Under justeringsmuligheter er det sett nærmere på hvordan sekkens rygglengde kan justeres, hvor lett dette eventuelt er, hvordan sekkens hoftebelte og bærereimer er konstruert, og lignende. 

Når det gjelder kriteriet konstruksjon er kvalitet på materialer, fuktbeskyttelse, glidelåser og egenvekt vurdert. 
 

Arcteryx

Altra 75

Best i test

Kr. 3 399,-

Testvinneren fra Arcteryx er en solid og meget god sekk med mange gode løsninger. Bærekomforten er god, ikke minst pga. at hoftetbeltet kan roteres noe, dette gir god bevegelesfrihet og god gåkomfort. Sekken har gode klips, glidelås og reimer, og får pluss for stor stikklomme med glidelås i hele lengden i front. Tykk bunn beskytter sekken godt mot fuktgjennomslag, og ryggplaten gir god plass til hodet eller hjelm.

Volum: 75 liter.

Vekt: 2,3 kg.

Les mer om Arcteryx Altrene 75 hos Klikk.no

Norrøna

Svalbard

Best med tung oppakning

Kr. 3 599,-

Denne sekken fra Norrøna kommer nest best ut av det i Villamarksliv sin test. Sekken er svært praktisk, og har blant annet gode komprimeringsmuligheter, gode festemuligheter og et hovedrom som kan deles i to. Ryggplaten ligger tett på ryggen, men tørker raskt med tanke på svette. Hoftebeltet kan roteres som gjør bæresystemet svært komfortabelt. Det kan oppleves litt klikking i bærsystemet under rask gange, men dette er ikke noe stort problem. Topplokket kan taes av og brukes som hoftesekk.

Volum: 65 liter.

Vekt: 2,9 kg.

Les mer om Norrøna hos Klikk.no

Berghaus

Bioflex 75 + 10

Beste lettvekter

Kr. 3 199,-

Denne sekken fra Berghaus er en behagelig lettvekter, så lenge man ikke bærer for tungt. Den har gode justeringsmuligheter, og man kan enkelt justere rygglengden på bæresystemet. Topplokket er flytende og avtagbart, og øker sekkens volum med hele 10 liter. Lokket kan også brukes som hoftesekk. Sekken gir god bevegelsesfrihet til hoftepartiet. Sekken har ikke de mest solide klips, glidelås og reimer, men dette fungerte likevel problemfritt i testen. Sekkrommet er forholdsvis mørkt, og er delbart med klaff og glidelåslukking. Pluss for at sekken har regntrekk i utvendig lomme i bunn av sekken.

Volum: 75 (+10).

Vekt: 2,2 kg (2,1 uten medfølgende regntrekk).

Les mer om Berghaus Bioflex hos Klikk.no

Black Diamond

Mercury 75

Mest for pengene

Kr. 2 199,-

Her er en behagelig og lett sekk, som byr på et av testens mest behagelige bæresystemer. Sekken har ikke justerbar rygglengde, men fåes i to rygglengder. Bæresystemet er godt utformet og meget behagelig, både hoftebelte og skulderreimer gir god bevegelsesfrihet. Ryggplaten er god utformet, og sekken har et godt opplegg for drikkesystem. Topplokket er flytende og avtagbart og kan brukes som hoftesekk. Sekken har litt få utvendige festepunkter, men får pluss for praktiske detaljer som feste til nøkkel i utvendig lomme, og glidelåslommer på begge sider av hoftebeltet.

Volum: 75 liter.

Vekt: 2,18 kg.

Les mer om Black Diamond hos Klikk.no

LoweAlpine

TFX Appalachian 75:95 XL

Kr. 2 899,-

Dette er en god sekk for relativt store og tunge bører. Volummessig kan den økes med 20 liter. Bæresystemet er stabilt og solid, og gir noe lufting inn mot ryggen. Meget godt utformet hoftebelte, ryggplate og pute i korsryggen, men skulderreimene kunne vært bedre. Justeringsmulighetene er gode, og sekken har en rekke praktiske detaljer som regntrekk, festepunkt til nøkler og løs medfølgende GPS/mobil-lomme som kan festes til bærereimene. Sekken har dedikerte fester til staver, ellers få utvendige festepunkter.

Volum: 75 liter (+ 20 under lokk).

Vekt: 2,55 kg. (2,45 uten medfølgende regntrekk).

Les mer om LoweAlpine hos Klikk.no

Fjellreven

Abisko 75+10

Kr. 2 349,-

Denne sekken passer ikke for de tyngste børene, men er en god og solid allrounder sommer som vinter. Den oppleves som stabil og god på ryggen, og har et godt utformet bæresystem. Rygglengden kan enkelt justeres, og sekken har gode feste-/komprimeringsmuligheter.

Pluss at hele frontpanelet kan åpnes. Ryggplaten ligger rett på ryggen, men tørker også raskt om man blir svett. Sekken har noen lyse paneler på innsiden av sekkeposen, men oppleves likevel som mørk.

Volum: 75 liter (+ 10 under lokk).

Vekt: 2,5 kg (2,4 kg uten medfølgende regntrekk).

Les mer om Fjellreven hos Klikk.no

Black Diamond

Mission 75

Kr. 2 399,-

En lett og solid sekk med god bærekomfort. Sekken har glere gode løsninger rettet spesielt mot klatring, topptur og alpint.

Sekken har ikke justerbar rygglengde, men fåes i tre ulike lengder. Justeringsmulighetene er enkle og gode. Topplokket er flytende og avtagbart og har romslige lommer innvendig og utvendig. Pluss for praktiske detaljer som feste til nøkkel i innvendig lomme. Bra kompresjonssystem og hoftebelte, god bevegelsesfrihet.

Volum: 75 liter.

Vekt: 1,85 kg.

Les mer om Black Diamond hos Klikk.no

LoweAlpine

TFX Khumbu 65:80

Kr. 2 599,-

Denne modellen fra LoweAlpine er en solid og velfungerende sekk med pent design. Den har stabilt og solid bæresystem, samt noe lufting inn mot ryggen. Hoftebeltet er godt utformet, men skulderreimene kunne vært bedre. Justeringsmulighetene er gode, og rygglengden justeres enkelt. Topplokket er flytende, og har praktisk regntrekk og festepunkt for nøkkel i en av lommene. Greit kompresjonssystem, bra med utvendige festepunkter. Hovedrommet er delbart og har klaff med glidelåsåpning. 

Volum: 65 liter (+15 l. under lokk)

Vekt: 2,3 kg. (2,2 uten medfølgende regntrekk).

Les mer om LoweAlpine hos Klikk.no

Osprey

Aeather 70

Mye for pengene

Kr. 2 200,-

Dette er en god sekk med mange gode løsninger, og et godt valg til raske turer hvor du har moderat oppakning. Bæresystemet er godt utformet, og sekken er behagelig i bruk når den ikke er for full. Ryggplaten ligger tett på ryggen, men har materialet som tørker raskt. Hoftebeltet kan tilpasses, men dette må gjøres i forretningen. Sekken byr på et av testens beste komprimeringssystemer, og topplokket er flytende og kan brukes som hoftesekk. Vanlig toppåpning, samt glidelås som gjør at en kan brette til side frontpanelet og glidelås som gir god tilgang til nedre del av sekken.

 

Volum: 73 liter.

Vekt: 2,3 kg.

Les mer om Osprey hos Klikk.no

Lundhags

V8 75 + 10

Kr. 2 900,-

Denne sekken byr på mange gode løsninger, men har også høy egenvekt og et bæresystem som ikke helt matcher de beste sekkene i testen. Justeringsmulighetene er gode, det er enkelt å justere rygglengden. Bærereimene er festet slik at de gir god bevegelsesfrihet, men hoftebeltet er for bredt og for mykt. Sekken gir ikke så mye lufting inn mot ryggen. Pluss for detaljer som lomme for GPS eller mobiltelefon.

Volum: 75 liter (+10 liter i avtagbar dagstursekk).

Vekt: 3,25 kg. (2,8 kg uten regntrekk og avtagbar dagstursekk).

Les mer om Lundhags hos Klikk.no

Bergans

Trollhetta 75

Kr. 2 400,-

Denne sekken er ikke førstevalget til de tøffeste turene, men er en anvendig sekk med grei egenvekt, og god egnet som reisesekk. Ryggelengden har enkel justering, det savnes dog numerering eller merking. Hoftebeltet og bærereimene er godt utformet, men de er likevel ikke de beste med tanke på bærekomfort. Topplokket er flytende og har både innvendig og utvendig lomme, samt regntrekk. Hovedrommet er ikke delbart. Avtagbar dagstursekk kan festes i front.

Volum: 75 liter.

Vekt: 2,8 kg. (2,4 kg. uten regntrekk og dagstursekk).

Les mer om Bergans hos Klikk.no

Bergans

Rondane 65

Kr. 1 900,-

Denne sekken er et godt valg som dagstursekk når du ikke skal bære altfor tung, og har lav egenvekt og fin pris. Den har gode tilpasningsmuligheter, samt enkel og kjapp justering av rygglengde. Hoftebelte og bærereimer er ok, men kunne vært bedre for å gi enda bedre bærekomfort. Ryggplaten gir noe lufting, og har god plass til hodet. Topplokket er flytende, og har lommer med regntrekk og festepunkt for nøkkel. Hele frontpanelet kan åpnes, hovedrommet kan ikke deles i flere rom. Pluss for enkelt opplegg for drikkesystem.

Volum: 65 liter.

Vekt: 2,3 kg. (2,2 kg uten regntrekk).

Les mer om Bergans Rondane hos Klikk.no

Helsport

Fjellheimen 65L

Kr. 2 295,-

Denne sekken er et godt valg som stor dagstursekk når lasten ikke er for tung. Bærekomforten er ikke optimalt med tanke på hoftebelte og bærereimer, men ryggplaten gir god lufting mot ryggen. Topplokket kan justeres litt i høyden, rygglengden justeres enkelt og effektivt. Hovedrommet er ikke delbart, lokkets lommer har festpunkt til nøkkel og regntrekk. Innsiden av sekken har delvis lys farge.

Volum: 65 liter.

Vekt: 2,65 kg (2,55 kg. uten medfølgende regntrekk).

Les mer om Helsport hos Klikk.no

Ferrino

XMT 60 + 10

Kr. 2 499,-

Denne sekken gir ikke den beste bærekomforten, men har flere gode løsninger rettet mot alpint og klatring. Andre modeller i testen oppleves mer funksjonelle enn denne sekken, men hoftebelte og skulderreimer er godt utformet. Bæresystenet er solid, og gir litt lufting inn mot ryggen. På flere fester er det metallkroker fremfor klips, noe som er uvant men solid. Pluss for at hele sekken kan åpnes med glidelås i front.

Volum: 60 liter. (+10 liter under lokk).

Vekt: 2 kg.

Les mer om Ferrino hos Klikk.no