Stor test: Kampen om folke-TV-en

Lekre og smarte TV-er til under 10.000 kroner. Nå kan du gjøre et kupp på ny flatskjerm.

Trenger du en ny flatskjerm med skarpe bilder og gode farger, uten å bli flådd for flerfoldige tusenlapper?

Når du skal kjøpe ny TV er det overveldende mange modeller å velge i, og prisene varierer fra noen få tusenlapper til prisen av en godt brukt bil.

Men for folk flest kan 10.000 kroner være en magisk grense for hva du er villig til å legge i en TV.

Derfor har hardware.no testet seks flatskjermer til under 10.000 kroner. De spenner fra 46 til 50 tommer. Prisen tatt i betraktning, er bildekvaliteten på alle TV-ene så bra at selv TV-eksperten har blitt overrasket.

– Det som er felles for TV-ene i denne testen er at de er alle veldig bra. Her er det mye god TV for pengene, sier TV-ekspert og journalist hos hardware.no, Ole Henrik Johansen.

Les også: Melina (2) bestilte abonnementer på fotballkanaler fra Altibox

Små forskjeller

De seks TV-gigantene som kniver om å bli best er Toshiba, Sony, LG, Phillips, Panasonic og Samsung. Kampen er beinhard, for alle TV-ene har jevnt over god bildekvalitet.

– Går man et par år tilbake så ville forskjellene vært større og lettere å spore. Men i dag så holder TV-ene et generelt høyt nivå, sier Johansen.

Testvinner er den 46 store tommers store skjermen fra Samsung (les hvorfor denne vinner lenger ned), men konkurrentene kommer hakk i hæl.

– Det som er så bra med disse TV-ene er først og fremst bildekvaliteten. De håndterer både HD og vanlige TV-sendinger godt, samtidig som alle TV-ene, bortsatt fra Panasonic, har en 3D-funksjon.

Se også: - Jeg har lyst å kaste Canal Digital-boksen i veggen!

Smarte skjermer

Alle TV-ene i testen er såkalte smart-TV-er som betyr at de kan brukes til mer enn kun å se TV og film på.

– Ting du kan gjøre med en smart-TV er mange. Sånn som her så kan du leie film direkte fra TV-en. Det eneste som trengs er at TV-en er koblet til internett. Da kan du velge i for eksempel TV-serier, film, sport også videre, sier Johansen og viser frem på modellen fra Samsung.

Skjermen ligner i grunn på en gigantisk smarttelefon, med oversiktlige menyer og egne applikasjoner du kan laste ned.

– Du kan for eksempel spille spill, surfe på internett, sjekke været, ha Skype-samtaler, oppdatere Facebook- eller Twitter-statusen din og gjøre opptak av andre TV-programmer, sier Johansen.

Les også: Netshop.no solgte TV med RiksTV-tuner - uten at den er godkjent

Beinhard konkurranse

De fleste TV-ene hardware.no har testet scorer bra på bildekvalitet. Men for virkelig å kunne skille klinten fra hveten, har alle TV-ene gått gjennom avanserte programmer.

Testkriteriet som vektlegges høyest av alt er bildekvalitet, både på vanlige TV-sendinger og HD. Dersom TV-ene har bra 3D-funksjon telles også dette som et lite pluss.

– Vi har testet hvor godt sortnivå panelene klarer å avgi, hvor god farge du får, og ikke minst hvor gode bevegelser det er i skjermen, forklarer TV-eksperten.

Funksjonalitet og design (internett, applikasjoner og lignende), brukervennlighet (menyer, fjernkontroll, 3D-oppsett), lydkvalitet og ikke minst pris har også blitt vektlagt.

Les også: Alle tester av lyd- og bildeprodukter i Testbasen

Dårligste terningkast: 4

Testens taper og testens laveste terningkast går til Toshiba 47VL863. Denne 47-tommers store skjermen mangler litt på enkelte punkter for å nå opp til de beste i sin prisklasse.

– Denne TV-en har dårlig sortnivå, noe som gjør at bildene blir blasse. I tillegg er den dårligst i testen på å behandle bevegelse i bildet, sier TV-eksperten.

Testvinner: Samsung

Testvinner og beste folke-TV er Samsung UE46D6505. Den 46 tommers store skjermen har veldig gode farger, sortnivå og skarphet, samtidig er den lynkjapp på å takle bevegelse i bildet.

– Denne byr på det aller beste bildet både på vanlig og HD-TV. Designet er i tillegg det stiligste i testen, og den får pluss for å ha trådløst internett innebygd, sier Johansen.

OBS: Prisene er hentet 21. oktober 2011, fra hardware.no's prisguide, og forutsetter at du ville kjøpt TV-en hos den billigste nettbutikken.

Les hele testen på hardware.no.

Samsung

UE46D6505

Kr. 9 990,-

Testens vinner er Samsungs nye UE46D6505. Med denne får du veldig god bildekvalitet for pengene.

TV-en har sammen med Panasonic, det beste sortnivået i testen. Også Samsungs skjerm gjengir alle detaljer i mørke scener meget bra. Skjermen er også god på bevegelse, og den håndterer alle type oppløsninger godt, men er spesielt bra på vanlige standardsendinger.

All den gode bildekvaliteten er pakket inn i den beste designen i testen.

Samsung har også den beste menyløsningen blant skjermene i testen. Med det selskapet kaller Smart Hub, finner du alle funksjonene skjermen kan brukes til under samme skjermbildet. Og det uten at oversikten blir rotete. Via denne menyen kan du blant annet surfe på nettsider, hente ned nye apps til TV-en, hente opp innhold fra andre enheter i samme nettverk, ta opp programmer og oppdatere Facebook- eller Twitter.statusen. Skjermen får også pluss for å ha innebygget trådløst internett.

Alt i alt får du en veldig habil og komplett allround-TV med Samsungs nye UE46D6505.

Se hele testomtalen hos hardware.no.

Panasonic

TX-P50G30

Kr. 8 490,-

Panasonic TX-P50G30 kaprer andreplassen i denne testen. Her får du en plasmaskjerm på 50 tommer som lever veldig god bildekvalitet.

TV-en har et knallgodt sortnivå, samtidig som den er god til å gjengi detaljer i mørke scener. Fargene er også veldig bra, og THX-innstillingene treffer godt allerede fra fabrikken.

Utseende til Panasonic-TV-en er ikke det mest spennende i testen, men er fortsatt bedre enn hva tidligere modeller fra selskapet har kunnet skilte med. Når du tar i skjermen og dreier foten, får du en god kvalitetsfølelse.

Lydkvaliteten er heller ikke ille til flatskjerm å være. Bass og mellomtone er nokså fremtredene, men for den beste filmopplevelsen bør du fortsatt koble til et eksternt lydanlegg.

Det er først og fremst som filmskjerm TV-en fra Panasonic egner seg best. Både på standardsendinger og høyoppløst materiale er skarpheten og fargene meget gode, men skjermen leverer for lav lysstyrke. Nettopp dette gjør at den ikke er like godt egnet i en opplyst stue.

Les hele testomtalen hos hardware.no.

Philips

46PFL7606

Kr. 9 350,-

Tredjeplassen går til Philips 47PFL7606. Denne TV-en har litt dårligere sortnivå enn de to på topp, men kan skilte med jevnt over meget god bildekvalitet.

Skarpheten og fargene i bildet er meget gode når du ser HD, og skjermen  gjør heller ingen skam på standardsendinger (vanlige TV-sendinger), selv om den er noe dårligere på dette punktet. TV-en fra Philips er blant testens beste skjermer når det kommer til bevegelse i bildet.

Felles for Philips, LG og Toshibas TV-er er at de bruker passiv teknologi til å vise deg 3D. Også på Philips-en mangler det litt dybde i bildet for å kunne tukte de aktive skjermene i testen. Men igjen får du 3D-briller til denne skjermen svært billig.

47PFL7606 har en stilig design, og er testens eneste TV som benytter børstet aluminium i rammene. Dette kombinert med en fot i samme finish, som også kan brukes som veggfeste, bidrar til et godt totalinntrykk av designen.

Menyene er lette å bruke, med en oversiktlig layout. Eneste vi kan sette fingeren på er en litt umoderne grafikk på selve ikonene. Gir deg litt følelsen av å reise noen år tilbake i tid.

Alt i alt får du en meget god TV i Philips 47PFL7606, men med litt bedre sortnivå hadde denne TV-en kjempet om seieren.

Les hele testomtalen hos hardware.no

LG

47LW550W

Kr. 9 990,-

LG 47LW550W havner på fjerdeplass i denne testen.

Skjermen byr på mange gode kvaliteter. Den er blant annet like god som de beste i testen på å takle bevegelse. Sortnivået er også bra, men den går glipp av pallplassen på grunn dårligere bildekvalitet under vanlige TV-sendinger.

Bytter du over til sendinger i HD-kvalitet blir sluttresultatet langt bedre. Det samme gjelder også dersom du vil se film i 3D. Crosstalk-problemer er omtrent helt vasket bort, og dybden i bildet er bedre nå enn tidligere i de tre dimensjonene.

Alt i alt er dette den første TV-en som får et anbefalingsstempel i testen. TV-en er jevnt over meget god på både bildekvalitet og interaktive løsninger, men ramler utenfor topp tre på grunn av for svakt resultat når du ser sendinger i standardoppløsning.

Les hele testomtalen hos hardware.no.

Sony

KDL-46EX720

Kr. 9 700,-

På nest siste havner Sonys KDL-46EX720. Bildekvaliteten er god, men dårlig sortnivå, sammen med svak lydkvalitet, trekker ned.

TV-en passerer Toshiba, mye på grunn av bedre bevegelse i bildet. For den er markant raskere til å behandle kjappe bevegelser i bildet enn hva Toshiba-en er.

EX720 gir deg gode muligheter til å bruke skjermen interaktivt. Du kan både lese nettsider og ta opp programmer direkte på TV-en. Skjermen er meget bra til å se 3D på. Crosstalk, problemet som gjør at bildet oppleves dobbelt, er redusert til det minimale.

Designet til TV-en er nokså konservativt, og langt i fra det mest i øyenfallende i testen. Men selv om rammen er i plast fremstår de som robuste. Foten som medfølger er litt vinglete, spesielt når du skal dreie TV-en til en av sidene.

Alt i alt får du en god TV for pengene med Sonys KDL-46EX720. Men den mangler litt på sortnivået for å hamle opp mot de beste i testen.

Les hele testomtalen hos hardware.no.

Toshiba

47VL863

Kr. 9 990,-

På sisteplass i testen kommer Toshiba. Den får pluss for gode farger, men skjermen har dårlig sortnivå, som gjør at bildene blir blasse. I tillegg er TV-en dårligst i testen på å behandle bevegelse i bildet.

TV-en leverer jevnt over greit, men mangler litt for å kunne hamle opp med konkurrentene.

I tilegg til dårlig sortnivå, henger ikke bildet med når for eksempel bildet panoreres hurtig sidelengs. Det er greit at film skal ha litt av denne følelsen, men hardware.no syns du må forvente å få en sømløs gange i bildet dersom du aktiverer funksjoner for dette.

TV-en får pluss for å kunne gjengi vanlige TV-sendinger bra. Du trenger bare å justere opp skarpheten litt i bildet via menyen.

Toshibas menyløsning er den mest stilrene i testen. Samtidig som menyene ser futuristiske ut, er de også forstålige å bruke. Fjernkontrollen er også den kontrollen som ser best ut av de som er med i testen.

Alt i alt får du en grei allround-TV med Toshiba 47VL863 - men ikke noe mer enn det.

Les hele testomtalen hos hardware.no.