Åtte solkremer fikk strykkarakter i test

Oppgir langt høyere beskyttelsesfaktor enn de faktisk har. Sjekk hvilke solkremer som er best.

 

De fleste av oss kan ikke vente med endelig å få litt sol på de vinterbleke kroppene våre. Men skal du unngå å bli brent og beskytte huden din i sommer så kan det være vanskelig å vite hvilken solkrem som er best.

Du trodde kanskje at apotekets solkremer er det sikreste valget? Det stemmer nok ikke. Forbrukerrådets test avslører nemlig at Aco/Cosmica i Norge og Apotekets i Danmark kommer dårligst ut i testen. Det skyldes at de oppgir en betydelig høyere beskyttelsesfaktor enn de faktisk har.

Åtte kremer fikk stryk

For du kan ikke alltid stole på at solkremene gir den beskyttelsen som blir oppgitt på flasken. Forbrukerrådet har i samarbeid med ICRT (International Consumer Research & Testing) laboratorietestet hele 52 solkremer fra ledende produsenter i Europa. Av disse finnes 30 kremer i Norge eller på steder der nordmenn ferierer. 

I denne solkremtesten er det spesielt fire kremer som kommer godt ut og hele åtte kremer som får strykkarakter og bør ikke bli med deg ut i solen.

Noen solkremer har lavere solfaktor enn det som er oppgitt og gir dermed ikke så god beskyttelse som man tror, mens andre kremer har en langt høyere beskyttelsesfaktor enn det som er oppgitt, noe som gjør at du neppe vil bli særlig brun i løpet av ferien.

Beskytter nesten dobbelt

Testens vinner ble Yves Rocher Protectyl Végétal Moderate protection Milk SPF 15. Den beskytter nesten det dobbelte, tilsvarende faktor 29, mens den i vann gir en beskyttelse på 20.

De neste tre plasseringene går til Nivea. Det er viktig å være oppmerksom på at disse kremene har lavere beskyttelse i vann enn det som står oppgitt på flasken.

Hele testen kan du se på Forbrukerrådets hjemmesider.

Yves Rocher

Protectyl Végétal Moderate protection Milk SPF 15

Best i test!

Kr. 100,-

Yves Rocher Protectyl Végétal Moderate protection Milk SPF 15
Den gir god beskyttelse, både på land og i vann. Testpersonene gir toppscore for konsistens og påføring, i tillegg får den toppkarakter for å tilføre huden fuktighet.

Les mer om testen på Forbrukerrådets nettsider.
 

Nivea Sun

Sun Spray 20 medium

Kr. 115,-

Nivea Sun Sun Spray 20 medium kommer på en delt andreplass med to andre Nivea-produkter. Sprayen gir noe mindre beskyttelse i vann enn på land. Testpersonene gir toppscore for konsistens og påføring, i tillegg får den toppkarakter for å tilføre huden fuktighet.

Les mer om testen på Forbrukerrådets nettsider.

Nivea Sun

Moisturising Lotion SPF 20

Kr. 110,-

Nivea Sun Moisturising Lotion SPF 20 kommer på en delt andreplass med to andre Nivea-produkter. Kremen gir noe mindre beskyttelse i vann enn på land. Testpersonene gir toppscore for konsistens og påføring, i tillegg får den toppkarakter for å tilføre huden fuktighet.

Les mer om testen på Forbrukerrådets nettsider.

Eco Cosmetics

Solkräm SPF15

Kr. 110,-

Eco Cosmetics, Solkräm SPF15 stryker på grunn av for lavt forhold mellom UVB- og UVA-beskyttlelse. Den får også lave karakterer for konsistens og brukeropplevelse.

Les mer om testen på Forbrukerrådets nettsider.

Garnier

Ambre Solaire SPF 20

Testens bunnplassering!

Kr. 110,-

Garnier Ambre Solaire SPF 20 får strykkarakter fordi målt solfaktor er mye lavere enn oppgitt.

Les mer om testen på Forbrukerrådets nettsider.