Test av høyttalere og forsterkere

For å få god lyd i stua må du ha utstyret i orden. Lyd & Bilde har testet syv prisvennlige forsterkere og - høyttalere for å finne ut hvilke som gir mest og best lyd for pengene.

- Målet med testen var å finne de høyttalerne og forsterkerne som på best mulig måte takler forskjellig musikktyper, forteller Geir Gråbein Nordby i Lyd&Bilde.

Se hvilken forsterker som ble best i test på Lyd & Bilde sine nettsider.

Trykk her for å se hele testen av gulvhøyttalere.

Høyttalerne i testen ligger i prisklassen 7-8.000 kr, mens forsterkerne koster mellom 5- og 6.0000 kr. Unntaket er forsterkeren fra Yamaha, som koster kr 4.300 kr.

Les også: Test av bokhyllehøyttalere

Tre på topp

Det er tre forsterkere og tre høyttalere som utmerker seg i testen. Av høyttalerne var det Klipsch Reference RF62 mkll som ble “Best i test”, tett etterfulgt av Monitor Audi BX6 og Dali Ikon 5 mkll. Sammenlignet med de andre høyttalerne gir disse i følge Lyd&Bilde mest lyd for pengene.

Blant forsterkerne var det to som knivet om førsteplassen. Cambridge 740A fikk en knepen seier over Rotel RA-06SE  på grunn av sin råe kraft.

Yamahas forsterker utmerker seg ved at den er testens desidert billigste, samtidig som den har stor klang og en fyldig bass. Lyd&Bilde kårer den til  "Beste kjøp". Yamaha A-S500 er 1800 kr billigere en testens dyreste forsterker, Marantz PM7004.

Les alt om testen på Lyd&Bildes nettsider.

Mer lyd for pengene

Gulvhøyttalere er ikke alltid like lette å møblere med i stua, men i følge Nordby er de likevel et godt valg.

 - For mange vil det friste med et par kompakte bokhyllehøyttalere. Men vit at disse krever stativer for å låte optimalt, og skal slett ikke stå i bokhylla. Dermed tar de like stor plass som et par gulvhøyttalere, som dessuten kan spille høyere og med mer bass med en svakere forsterker.

Totalprisen blir fort den samme som om du går til innkjøp av de gulvstående høyttalerne i denne testen. I følge Norby er det ikke uten grunn at de gulvstående høyttalerne er en slager på det norske markedet.

- Gulvhøyttalerne gir ofte mer lyd for pengene, sier Norby.

Les mer om testen på Lyd&Bildes nettsider.

Best lyd med forsterker

- For å få skikkelig liv i anlegget må du ha en god forsterker, sier Nordby.

Sammenlignet med for eksempel en surround- eller hjemmekinoreceiver er det i følge Norby fremdeles de gammeldagse og tradisjonelle stereoforsterkerne som gir best lyd .

Sjekk at forsterkeren dekker dine behov. Testvinneren, Cambridege Audio Azur 740A , har for eksempel ikke egen inngang for platespiller.

Les mer om testen her.

Tips når du skal kjøpe høyttalere og forsterkere:

- Lytt til ekspertene.

- Lytt til høyttalerne og forsterkerne i butikken slik at du finner noen som passer din smak.

- Ved å legge litt ekstra penger i høyttalerne har du de ofte mye lenger ved at du for eksempel kan skifte ut elementer.

- Ulike høyttalere setter ulike krav til forsterkeren. Spør ekspertene.

Kilde: Hi-Fi klubben og Lyd&Bilde.

Klipsch

RF62 mkll

Kr. 7 995,-

Disse høyttalerne spiller ikke bare enormt høyt og rent, men også overraskende pent. . Høyttalerne har god dynamikk og oppløsning, samt stram og taktfast bass. Krever litt stor plass.

Les mer om produktet på Lyd & Bilde sine nettsider.

NAD

C356BEE

Kr. 5 000,-

En kraftplugg. For- og effektforsterkertilkoblinger. Ikke så god til å gjengi akustisk og lavmeldt musikk.

Les mer om produktet her.