Ekstrem bildekvalitet i lommeformat

Test av små, praktiske HD-kameraer som passer perfekt i lomma.

Mange velger i dag kun å ha med seg mobilen når de skal ut på hendelser som kan bli gode minner for livet.

Men, kvaliteten på mobilkameraene er så dårlig at det kan du bare glemme, mener Geri Nordby i Lyd & Bilde. Det er bedre å satse på en rimelig HD- videokamera, sier eksperten til TV 2 hjelper deg.

Lyd & Bilde har testet fire rimelige videokameraer med HD-oppløsning. Med disse kan du forevige de gode øyeblikkene med flere detaljer og skarpe bilder enn med mobilkamera.

Det trenger heller ikke være altfor dyrt.

Flere tekniske detaljer enn i denne artikkelen får du om du klikker her.

Lyd & Bilde har også testet to 3D-kameraer.

Panasonic - 3D-bilde for den seriøse

Aiptek - Billige 3D-bilder

Høykvalitet i praktisk format
Kameraene i testen koster fra 2500 kroner til 4200 kroner, men ta en runde rundt i ulike butikker og ikke minst nettet hvis du ikke har hastverk.
 
De fine med disse kameraene er størrelsen. De er ikke veldig mye større en et digitalt fotokamera. Panasonic sitt kamera veier eksempelvis bare 185 gram. 

–  De veier heller ikke så mye og Toshiba kameraet for eksempel kan du lett ha på innerlomma. Alle får plass i bukselomma, forklarer Geir hos Lyd&Bilde.

Du er hard i kritikken din av mobilfilming?
– Ja, å filme med mobilen er til nød OK når man skal ha det i lite format og kanskje dele ting på nettet. Korte snutter. Men, når du skal se det på større skjermer merker man at kvaliteten ikke er i nærheten av god nok, forklarer Geir.

Siden kameraene i testen har HD- oppløsning(1920x1080) gir de deg sylskarpe bilder også når de vises på flatskjermen i stua, men testen viste at ikke alle var like gode blant de fire modellene.

Dette skiller de gode fra de dårlige
Blant de fire kameraene er det store forskjeller. Hvor gode de er til å filme i vanskelige lysforhold er kanskje den største forskjellen på de fire, mener eksperten.

– De som skiller de gode fra de dårlige, er hvor gode de er til å filme i dårlig belysning. Dette gjelder både ute om kvelden, men også inne hvor det ofte er dårlig lys og svært vanskelig å filme. Farger blir dårlige, ting blir kornete og det ser ikke særlig pent ut, forklarer Geir.

Han trekker frem kameraet til Toshiba. Dette fungerer fint i vanlig dagslys, men i kveldslys er Lyd & Bilde mindre imponert. Mer imponert er de derimot når det gjelder Panasonic sitt kamera.
 
Dette kameraet fungerer glimrende enten det er ute eller inne og det er svært lite bildestøy i de vanskelige situasjonene.

I tillegg er ikke alle kameraene like brukervennlige. Noen av menyene er mer kompliserte enn andre. Canon-kameraet har mange innstillingsmuligheter.
Samsung er nok det letteste kameraet i bruk takket være en lettfattelig berøringsskjerm.

– De aller fleste kommer til å filme i automodus, der kamera stiller seg inn automatisk underveis. Når vi har testet, har vi stort sett forholdt oss til dette. For å sammenligne bildene har vi filmet i det samme lyset med det samme utsnittet forklarer Geir.

 Alle våre tester finner du i Testbanen

Panasonic

HDC-SDX1

Kr. 4 199,-

Panasonic vinner testen. Kameraet er både lett, praktisk og enkelt å bruke. Bildekvaliteten i alle slags lysforhold både inne og ute er den beste i testen. Selv under vanskelige lysforhold vil du oppleve lite bildestøy. Skarpheten er god og detaljene er mange. Dette kameraet koster litt mer, men Lyd&Bilde mener at det er verdt det.

Flere detaljer og teknisk info finner du her.
 

Samsung

HMX-H203

Kr. 3 300,-

Samsung sitt kamera byr på gode innstillingsmuligheter og er svært enkelt i bruk takket være en oversiktlig berøringsskjerm. Bildekvaliteten er god med lite bildestøy. Lyd&Bilde mener det ikke er mye å utsette på dette kameraet som er nesten like godt som vinneren. Men, bare nesten.

Flere detaljer og tekniske spesifikasjoner finner du her.

Canon

Legria HFR16

Kr. 3 799,-

Canon Legria HFR16 har godt med innstillingsmuligheter, ansiktsgjenkjenning og lynrask autofokus. Bildekvaliteten er god, men sliter en del under vanskelige lysforhold. Dette kameraet lagrer på et internminne i tillegg til SD kortet. Dermed blir det mer fleksibelt

Flere detaljer og tekniske spesifikasjoner finner du her.
 

Toshiba

Camileo SX900

Kr. 2 499,-

Dette er testens rimeligste kamera og er et enkelt og greit produkt. Det er kompakt og lett å ta med seg. Fargene er litt overmettet. Ute i dagslys fungerer det greit, men under vanskelige lysforhold mener Lyd&Bilde det ikke holder mål. Kveldslys fungerer knapt i det hele tatt. Men, så koster det også 1700 kroner mindre enn vinneren.

Flere detaljer og tekniske spesifikasjoner finner du her.