Nå kan du få 3D hjemme i stua

Stor test av 3D-TV-er.

3D-skjermene er på full fart innover de norske landegrensene. 3D-opplevelsen er nå mulig å oppleve hjemme i din egen godstol. Men, det koster litt.

Teknofil har testet toppmodellene til de mest kjente produsentene. Skjermene koster mellom 19.000 og 35.000 kroner, og er fra 46 til 50 tommer.

– Når TV-ene er så dyre som dette, kan man stille svært høye krav til kvaliteten på alle områder, slår redaktør i Teknofil, Marte Ottemo fast.

Hele testen kan du lese på Teknofils hjemmesider.

Les mer om LCD-, LED- og Plasma-TVer her: Hva er hva?

Slik virker det
Det er greit å vite at hvis du skal se 3D så må du også ha på 3D-briller. De er aktive, og kan ikke på noen måte sammenlignes med enkle plastbriller til 40 kroner på kino.

– Kort fortalt sender skjermen ut to bilder annenhver gang på samme skjerm, et for hvert øye. Dette gir hjernen en illusjon om at bildet er tredimensjonalt, forklarer Ottemo.

Og det er her de aktive brillene kommer inn. Brillene «snakker» med skjermen og stenger for det venstre øyet når skjermen viser bilde ment for det høyre og omvendt.

I tilegg er man avhengig av at hele kjeden er 3D. Altså må også Blu- ray spilleren din også støtte 3D. Selv om dette er dyre TV-er så følger det ikke briller med til alle, les mer i testresultatene. Løse briller koster i overkant av 1.000 kroner til de fleste av modellene.

Disse TVene er gjennomtestet
I testen teller kvalitetene på 3D og vanlig TV 50/50. Det er heldigvis sånn at man ikke bare kan se 3D på en 3D-TV. Å velge TV når man står hos en forhandler er vanskelig. Utvalget i skjermer er enormt og det er ofte helt forskjellige innstillinger på de forskjellige skjermene. Dette har Teknofil naturligvis tenkt på.

– Før vi tester TV-ene er vi helt sikre på at innstillingene er like sånn at vi faktisk kan sammenligne skjerm for skjerm, forsikrer Ottemo.

Teknofil har sett nærmere på bildekvaliteten, herunder sortnivå, farger, skarpheten og hvor jevn skjermen er når det er mye bevegelse i bildet, både i 3D og 2D. Lydkvaliteten og brukervennligheten er også to viktige faktorer.

Når man betaler så mye for en TV er det også viktig at designet er bra og ikke minst må det være god kvalitet på 3D-brillene.

– Noen av TV-ene har fått trekk rett og slett fordi brillene er for dårlige. Panasonic, blant annet, får trekk fordi brillene deres er åpne på siden. Dermed blir man forstyrret når man sitter og ser, og jeg anbefaler deg å tape igjen disse hullene, sier Ottemo, som også legger til at for deg som har et lite hode, passer ikke alle briller like godt.

Det aller siste, det aller beste
Blant toppsegmentet har produsentene gjort flere grep som kommer deg som forbruker til gode.
Et eksempel er LG, testens billigste skjerm. Den leveres med to fjernkontroller. Den ene heter Magic Motion, og den fascinerte ekspertene til Teknofil så det holdt.

– Med denne kontrollen kan du peke på skjermen og bruke som en slags trådløs mus. Eller for de som kjenner til det, som kontrollen til en Nintendo Wii, og da blir dette en svært brukervennlig TV, slår Ottemo fast.

Samsung har også gjort et nytt grep med fjernkontrollen. Fjernkontrollen har nemlig innebygget touchskjerm, der man kan se på andre programmer enn de som går på skjermen.

– Skjermen til Samsung er kun 0,8 centimeter tykk, dette er det slankeste jeg noen gang har sett, sier Ottemo, som ikke får fullrost designet til Samsung nok.

Skjermen er helt ribbet for innganger på baksiden. Alt er flyttet ned i foten til skjermen. Dermed kan den i prinsippet stå midt i rommet. Alt er i børstet metall. Ingen kan konkurrere med designet til Samsung, men mange av skjermene har bra design. Testvinneren for eksempel har satset på børstet sort alluminium.

Best i Europa akkurat nå
Teknofil mener testvinneren fra Philips er den skarpeste og beste LCD-skjermen i Europa akkurat nå.

– Både sortnivået og presisjonen er i overgangene mellom objekter presis, samtidig er fargene rikelig mettet. I tilegg glir bildet jevnt også ved panoreringer, sier Ottemo.

Flate TV-er er kjent for og ikke levere nok lyd, rett og slett fordi det er lite plass til ordentlige høyttalerelementer. Her leverer Philips, de har fått plass til to ekstra basshøytalere på baksiden av skjermen.

Men, så koster den også 26 000 kroner?

– Ja, det er en del penger for en TV, men en trøst er at teknologien ny og derfor dyr. Sannsynligvis vil prisen begynne å falle på disse TV-ene allerede etter jul, sier Ottemo.

Hvis du ikke klarer å vente på 3D kan du vurdere Panasonics skjerm. Den koster ca 20.000, og er på 50 tommer. Den er første plasmaskjerm med 3D i Norge, og er ingen dårlig TV. Derfor havner den også på andreplassen i testen.

– Denne skjermen er ikke i nærheten av så slank som Samsung sin skjerm og utseendet er kjipere etter min smak, men faktisk synes våre testeksperter at dette er den skjermen i testen som er best på 3D, sier Ottemo.

Les alt om testen her.

Philips

46PFL9705

Kr. 26 000,-

Teknofil mener dette er den beste LCD skjermen du får kjøpt i Europa for øyeblikket.
Bildekvaliteten er suveren, og takket være ekstra basshøytalere på baksiden, blir lyden også god. Skjermen er svært skarp og presis, og den har god fargemetning. Brukervennligheten er god, og børstet mørk aluminium gir et solid kvalitetsinntrykk. Bare de mest nødvendige knappene har fått plass på fjernkontrollen.

Det følger ikke med briller til denne TVen. To par med briller og sender koster ca 2500 kroner.
Poeng hos Teknofil: 9,1 av 10
Flere detaljer finner du her.
 

Panasonic

TX-P50VT20

Kr. 20 000,-

Dette er testens eneste plasmaskjerm, men også den skjermen i testen som er best på 3D. Men, dette fordrer at rommet du sitter i er relativt mørkt.
Skjermen på 50 tommer fungerer også glimrende på 2D. Sortnivået er blant de beste Teknofil har sett, og bevegelsene er svært jevne, denne TVen passer bra til de som ser mye fotball eller annen sport. Fargene er veldig naturlige.

Det følger med 2 par 3D briller, men det blir trekk for brillene. Dette fordi det er åpning inn på sidene, og det er ikke positivt når du skal se film.

Poeng hos Teknofil: 8,9 av 10
Flere detaljer finner du her.
 

Sony

KDL-46HX900

Kr. 25 000,-

Dette er toppmodellen i Cinematic serien til Sony.
 
Bildekvaliteten er blant de bedre TVene Teknofil har sett på LCD. Den direkte LED-belysningen er meget presis og gjengir mørke detaljer godt. Skarphet og farger er det heller ikke noe å utsette på. På lydsiden mangler det trøkk i bunnen, men diskanten og mellomtonen er grei.
Selve bildet holder til toppkvalitet, men den får trekk blant annet fordi det ikke er innebygget WIFI eller 3D- sender.

Det følger ikke med briller til skjermen. De koster cirka 1100 kroner stykket. Senderen koster ca 500 kroner.

Poeng hos teknofil: 8,4 av 10
Flere detaljer finner du her.
 

Samsung

UE46C9005

Kr. 35 000,-

Denne skjermen er under 1 cm tykk og har et utseende som får de fleste til å måpe.
Skjermen på 46 tommer er i børstet fra topp til tå, og er i tilegg pen på baksiden fordi tilkoblingene sitter i foten. Brukervennligheten er god, fjernkontrollen har egen skjerm der du kan se andre sendinger. Lyden derimot, er ikke spesielt god i denne tynne skjermen. Skjermen takler bevegelser godt, sortnivået er bra, men den kan ikke måle seg med testvinneren eller Panasonic skjermen.

Det følger med et par briller til denne skjermen som er den klart dyreste i testen.

Poeng hos Teknofil: 8,05 av 10.
Flere detaljer finner du her.
 

LG

47LX950N

Kr. 19 000,-

Dette er testens billigste skjerm. Designet er pent og den fremstår som nett og moderne.

Brukervennligheten er svært god. Du kan blant annet bruke fjernkontrollen som en trådløs mus til å navigere deg på skjermen. Lyden er god med tanke på hvor flat den 47 tommer store skjermen er, men det holder ikke til å se på film.
Jevnt over er bildet godt, men i 3D mister den litt skarphet og kontrast. Skjermen har en veldig blank forside, dette gjør også at den reflekterer mye lys fra rommet og dette går uttover bildekvaliteten.
Poeng i Teknofil: 7,9 av 10
Flere detaljer finner du her.