Ekstremt varm i ekstrem kulde

Stor test av elleve tykke dunjakker.

Det er bitende kaldt over stort sett hele landet, og det er deilig å sitte inne med fyr på peisen. Skal man likevel ut er dun et bra valg for å holde på varmen. Bladet Villmarksliv har testet elleve tykke dunjakker som er beregnet på de aller kaldeste dagene.


-Dette er ikke jakken for deg som skal en tur i postkassa. Mange av jakkene i testen er beregnet på ekstrembruk eller stillestående aktiviteter i bitende kulde, sier Knut Brevik, redaktør i Villmarksliv.


Les mer om testen og dunjakkene i nyeste utgave av Villmarksliv eller på klikk.no.


Testen er utført av seks mann, som har brukt dem på alt fra småturer til lengre ekspedisjoner. De fleste av jakkene har vært brukt i 40 til 50 døgn over en periode på opp til et år.


Ta med tøy i butikken


-Når du skal kjøpe en slik jakke, så er det viktig at du tar med deg votter i butikken og prøver hvordan jakken fungerer når du har vottene på. Prøv lommene og glidelåsene, og hvor lett det er å justere hetta, sier Knut Brevik i Villmarksliv.
Han anbefaler også å ha på tøyet du har tenkt å ha under jakken når du er i butikken og prøver.
–Skal du ha for eksempel en skalljakke under, tar du med den i butikken og prøver den med dunjakken utenpå. Det er stor forskjell på disse jakkene med og uten tøy under, sier Brevik.


Albuene spesielt utsatt


Det er flere ting som skiller de gode dunjakkene fra de dårlige. Et av de viktigste punktene er hvordan jakkene er konstruert i området rundt albuene.
-Her blir det en knekk hele tiden, og da kan det skapes kuldebroer. På de virkelig gode jakkene unngår man det fordi de er konstruert slik at dunet ikke fordeler seg ujevnt, sier Brevik.

Les mer om denne testen og andre varme vinterklær på klikk.no.


Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30
 

Fjellreven Thermo 2

Down Jacket

Kr. 7 499,-

Testerne finner lite å utsette på denne jakken. Den har god lengde, er solid og har topp dunkvalitet. Hetta er fast og meget god.

Den er lett å justere og dekker godt på sidene, i tillegg til at den følger hodets bevegelser godt. Når hetta ikke er i bruk isolerer den meget godt rundt nakke, hals og nedre del av hodet. Nakkekragen er stor og komfortabel.

Jakken har børstet mikrofiber inn mot haka, og glidelåsen er solid med dunfylte vindklaffer. Det er god størrelse på alle lommer. Jakken har en avtagbar sele som gjør at man kan bære jakken på ryggen hvis det skulle bli for varmt.

Over skuldrene har jakken ekstra forsterkninger med syntetisk isolasjon, som gjør at den holder godt på fasongen i problemområdet.

Ytter- og innermaterialet er i Pertex, og dunet er ikke plukket av levende fugl.

Les mer om denne jakken på klikk.no.

RAB

Expedition Jacket

Kr. 6 499,-

Denne jakken er en ekspedisjonsjakke beregnet på ekstreme forhold. Den har god lengde, er solid, har generelt gode løsninger og har topp dunkvalitet.

Hetta er fast og meget god. Når den ikke er i bruk isolerer den meget godt rundt nakke, hals og nedre del av hodet. Kragen er stor og meget komfortabel.

Jakken har en solid glidelås med dunfylte vindklaffer. Frontlommene på jakken er litt små. De innvendige lommene har god størrelse.

Jakken er meget vindtett og ekstremt varm, men har et begrenset bruksområde. Ytter- og innermaterialet er i Pertex. Jakken lekker litt dun i enkelte sømmer.

Les mer om denne jakken på klikk.no.
 

The North Face

Himalayan Parka

Kr. 5 999,-

Denne jakken har ikke like god dunkvalitet som de to jakkene som topper lista, ellers er det lite å utsette på den.

Jakken har god lengde, er meget solid og har generelt meget gode løsninger. Hetta er fast og meget god.

Den er lett å justere og dekker godt på sidene. Nakkekragen er stor og meget komfortabel. Glidelåsen er vannavvisende og har vindklaffer både på utsiden og på innsiden.

Alle lommene er romslige og er godt isolerte. Jakken har godt isolerte mansjetter med tommelfingerhull.

Den er meget vindtett og beskyttet for fukt. Ekstra forsterkninger over skuldrene, i hetta og på albuer gjør at den holder godt på fasongen og er mindre ømfintlig for fukt i problemområdene.

Les mer om denne jakken på klikk.no.

HellyHansen

Odin Down Parka

Kr. 6 999,-

Dette er en meget varm jakke. Den er imidlertid litt tung, og har et høyt pakkevolum. Jakken har god lengde, er solid og har meget god dunkvalitet.

Hetta isolerer godt, men mangler optimale løsninger på blant annet justering og stramming. Den er også litt vanskelig å justere med votter på.

Jakken mangler nakkekrage, men når hetta ikke er i bruk gir den meget god isolasjon rundt nakke, hals og nedre del av hodet.

Glidelåsen i front er vannavvisende og har dunfylt vindklaff på innsiden. Alle lommer har god størrelse, men innerlommene kunne vært dypere.

Jakken har forsterkninger i ispunnet kevlar på utsatte steder som skuldre, underarmer og nedre del av jakken.

Les mer om denne jakken på klikk.no.

Lowe Alpine

Supernova Parka

Kr. 3 999,-

Supernova Parka fra Lowe Alpine gir deg mest for pengene, den er faktisk over tre tusen kroner billigere enn testvinneren.

Den er riktignok litt kort i livet, og den avtakbare hetta isolerer ikke like godt som på de beste jakkene. Hetta har imidlertid god størrelse, slik at det er god plass til hjelm.

Den har også gode justeringsmuligheter og følger hodets bevegelser godt, men dekker litt lite på sidene.

Kragen dekker godt rundt halsen dersom man tar av hetta. Jakken er både varm og solid, og har relativt lav egenvekt. Den har god dunkvalitet og generelt gode løsninger.

Glidelåsen har vindklaff både på ut- og innsiden. Frontlommene er litt små hvis man har på seg store votter. Jakken har forsterkninger på skuldrene og på den nedre delen.

Denne jakken passer godt til kombinasjon med for eksempel høye dunbukser. Dunet er ikke plukket direkte fra fugl.

Les mer om denne jakken på klikk.no.

Bergans

Down Expedition Parka

Kr. 5 000,-

Sammenliknet med de beste jakkene mangler denne en del praktiske og tekniske løsninger. Den har heller ikke like god hette som på de beste. Men den er meget solid og har god dunkvalitet. Hetta er fast og dekker godt på sidene.

Den er også lett å justere. Nakkekrage savnes på denne jakken, men når hetta ikke er i bruk gir den god isolasjon rundt nakke, hals og nedre del av hodet.

Jakken har store felt med børstet mikrofiber inn mot haka. Glidelåsen er solid, og har isolerende vindklaffer både på inn- og utsiden. Alle de ytre glidelåsene er lett å bruke selv med store votter

Lommene har god størrelse, men stikklommen kunne vært noe bedre utformet. Jakken har mansjetter med tommelfingerhull, og ekstra beskyttelse på skuldre og underarmer. Noen områder på ermene er litt tynne.

Dunet er ikke plukket fra levende fugl.

Les mer om denne jakken på klikk.no.

Tierra

Ace Down Jacket

Kr. 4 499,-

Denne jakken har et noe smalt snitt, noe som gjorde at testpersonene måtte gå opp 1-2 størrelser for å få den stor nok over skuldre og bryst. Dette gav dårligere passform.

Jakken har god lengde, er solid og har generelt gode løsninger. Dunkvaliteten er imidlertid ikke like god som på de beste jakkene.

Hetta er god og lett å justere, men isolerer ikke like godt som på de beste jakkene. Når hetta ikke er i bruk isolerer den meget godt rundt nakke, hals og nedre del av hodet. Jakken har en god, dunfylt separat krage.

Glidelåsen er god, med vindklaffer både på inn- og utsiden. De utvendige lommene kunne vært større, mens de innvendige er romslige.

De ekstra forsterkningene med syntetisk isolasjon over skuldrene gjør at den holder godt på fasongen i problemområdet. Ytter- og innermaterialet er i Pertex.

Les mer om denne jakka på klikk.no.

Nanok

Expedition Pro dunjakke

Kr. 3 999,-

Denne jakken er en av de lengste i testen. Jakken er generelt solid, men har lav rivestyrke på innerforet og lekker noe dun. Enkelte dunkamre blir tynne etter noe bruk. Den store, faste hetta isolerer godt og dekker godt på sidene, men følger ikke hodets bevegelser spesielt godt. Når hetta ikke brukes isolerer den godt rundt nakke, hals og nedre del av hodet. Jakken har stor og god separat krage, men nakkekrage savnes. Glidelåsen er god, og har vindklaffer på inn- og utsiden. De utvendige lommene har god størrelse og er isolerte, mens de innvendige er litt små. Jakken har relativt lav vekt. Dunet er ikke plukket fra levende fugl.

Les mer om denne jakken på klikk.no.

Mammut

Ambler Hooded Jacket

Kr. 4 000,-

Jakken fra Mammut har god lengde, gode løsninger og meget god dunkvalitet. Jakken er lett og har lite pakkevolum i forhold til isolasjonsevnen, noe som er meget bra. Den faste hetta er lett å justere og isolerer OK på sidene. Når hetta ikke er i bruk isolerer den godt rundt nakke, hals og nedre del av hodet. Jakken har et behagelig, bredt felt med børstet mikrofiber rundt hele nakken og inn mot haken og halsen. Glidelåsen er vindbeskyttet og har vindklaff på innsiden. De utvendige lommene er litt små hvis man bruker store votter, mens de innvendige lommene gir god plass til oppbevaring. Jakken har ekstra beskyttelse på skuldre, underarmer og den nedre delen. Den kan bli litt tynn i bretter som oppstår rundt albuen. Jakken er ikke like slitesterk og har ikke like god isolasjonsevne som på de beste, men dette er likevel en god allroundjakke.

Les mer om denne jakken på klikk.no.

Mountain Hardwear

Sub Zero SL Parka

Kr. 3 999,-

Denne jakken er ikke av de største og tykkeste, men har god lengde og gir god beskyttelse mot vind og fukt. Den blir imidlertid litt tung i forhold til isolasjonsevne. Den avtakbare hetta er ikke like god som på de beste jakkene. Når den ikke er i bruk isolerer den godt rundt nakke, hals og nedre del av hodet. Glidelåsen har vindklaff både på inn- og utsiden. Lommene har glidelås og er isolerte. Denne jakken isolerer ikke like godt som de største i testen, men oppleves som solid.

Les mer om denne jakken på klikk.no.

Bergans

Down Parka

Kr. 3 000,-

Denne jakken er en av de lengste i testen, og er varm og solid. Den har imidlertid bare middels god dunkvalitet, og har et stort pakkevolum. Den faste hetta dekker godt på sidene og følger hodets bevegelser godt, men ikke like godt som de beste. Når hetta ikke er i bruk isolerer den godt rundt nakke, hals og nedre del av hodet. Jakken har store felt med børstet mikrofiber rundt nakken og inn mot haka. Glidelåsen har isolerende vindklaffer både på inn- og utsiden. En av lommene på jakken kan også fungere som pakkpose, men denne er litt liten. Det blir også relativt stor slitasje på glidelåsen og jakken ved bruk av pakkposen. Jakken har mansjetter med tommelfingerhull. Denne jakken isolerer godt, men testpersonene bemerker at den ikke varmer like godt som de beste nedover armene. Dette merkes spesielt i området rundt albuene. Dunet er ikke plukket fra levende fugl.

Les mer om denne jakken på klikk.no.