Den store juleøl testen!

Jula nærmer seg med stormskritt – her har du årets juleøl!

Kriteriene for hvordan en juleøl skal smake fremfor en vanlig pils skal smake er annerledes.

- Siden juleøl blir drukket til tradisjonell norsk julemat som er både tung, salt og fet, trenger vi øl med mer trykk i enn en vanlig pils, sier Arnie Stalheim, en av ekspertene som satt i testpanelet til Klikk.no.

Juleølen må ha både mer fylde, alkohol, sødme og bitterhet.

Tradisjonelt norsk, sterkt juleøl er undergjæret, er levert av de store, kommersielle norske bryggeriene og har hatt en alkoholstyrke på omkring 6 % med et aromabilde som ofte gikk i retning tørket frukt og karamell.

- Vi har, uavhengig av jul, først og fremst lagt vekt på at det skal være et best mulig øl, det vil si at det skal være rikt, sødmefullt og komplekst med passe avstemt friskhet og bitterhet, samt en lang ettersmak. Av dette følger det at ølet er velbalansert og harmonisk, forteller Stalheim.

Hele testen kan du lese her!

Her kan du lese resultatene i de andre juleøltestene til Klikk.no:

Alkoholfritt juleøl

Juleøl i butikk

Test av sterk juleøl

Ringnes Bryggeri

Dahls Juleøl

Årets juleøl!

Kr. 23,-

Det beste av de tradisjonelle sterke norske juleølene kommer fra Ringnes Bryggeri. Vinneren i testen er Dahls Juleøl. Konklusjonen fra ekspertene på Klikk.no, er at Dahls Juleøl er brungyllen på farge med dårlig skum. Kompleks duft av gjær, karamell og malt. Det er nesten noe belgisk over det. God fylde med karamell og tørket frukt. Ganske lang ettersmak.

Mack

Juleøl

Frisk på smak

Kr. 30,-

Rett bak Dahls, som scoret 87/100 på testen, kommer juleølet fra Mack med 86/100 poeng. Konklusjonen er at ølet er brungyllent og har godt skum med en interessant, men ubestemmelig duft av et hint av gjær og smørblomster. Mack Juleøl er også frisk på smak, brukbar fylde og fin lengde.

 

Ringnes Bryggeri

Juleøl

Brukbar fylde og et intenst midtparti.

Kr. 26,-

Det andre juleølet fra Ringnes Bryggeri som kommer blant topp tre i testen. Scorer 85/100 på Klikk.nos poengskala. Duften minner om belgisk gjær med en hint av tørket frukt. Brukbar fylde og et intenst midtparti med en smak som samsvarer bra med duften er konklusjonen til Klikk.no.

 

Grans Bryggeri

Grans Juleøl

Syrlig og litt uren smak

Kr. 27.50

Dyp brungyllen på farge med dårlig skum. Litt ubehagelig, sur duft. Syrlig og litt uren smak. Er det noe i veien med flasken, lurer ekspertene. To flasker ble smakt med samme resultat. Scorer lavest på testen med 57 poeng av 100 mulige.